Menu
Recepten

Recepten maart en april 2017

21 maart mag dan het begin van de lente markeren, ook in deze maand zijn er nog heel wat lokale winterse groenten te vinden. Knollen, kolen, bieten en witlof dus. Saai? Helemaal niet! 

Koken volgens seizoen zorgt soms wel voor een hereniging met oude vrienden. Zo onderging ik met veel plezier de terugkeer van radijsjes op mijn bord. Wist je dat je ook hun blaadjes kan verwerken in je gerechten? Niet te veel, want de smaak ervan is erg scherp. Met mijn courgetti en gegrilde aubergine en paprika keek ik dan weer iets te hard uit naar de zomermaanden, oeps!

Mijn voornemen om af en toe vegan te koken, lijk ik wat verwaarloosd te hebben. Meer volledig plantaardige recepten in mei?

Wrap met falafel (4 personen)

17 april 2017

Laat 250 g kikkererwten overnacht weken in ruim water (geen erwten uit blik!). Giet water af en spoel.
Mix kikkererwten met 1 teentje look, 1 sjalot, 2 handvol platte peterselie, 1kl chilivlokken, 2kl komijnpoeder, mespuntje gerookt paprikapoeder, zout en 1 el zonnebloemolie. Rol balletjes en bak 10 min op 150° in friteuse.
Slaatje: 4 geraspte wortelen, fijngesneden halve rode kool, schijfjes radijzen + enkele blaadjes van radijzen, fetakaas.
Saus: 1 el mayonaise, 1 el yoghurt, 1kl mosterd, 1 kl honing, peper, zout.
Op foto geserveerd in blad rode kool. Kan ook in pitabroodje.

vegetarische recepten Falafel wrap seizoensgroenten april

Veggieburger met zoete aardappel (6 personen)

7 april 2017

Burger: 500 g gestoomde zoete aardappel (goed laten uitdampen) pletten en mengen met 50 g bloem, 1 tl sojasaus, fijngesneden rood uitje, chilivlokken. 10 min bakken in olijfolie aan beide kanten.
Broodje naar keuze in 2 snijden, besprenkelen met olijfolie en onder grill.
Op onderste deel avocadohummus smeren (200 g kikkererwten, 1 avocado, handvol platte peterselie, 1 el citroensap, cayennepeper, zout mixen).
Op bovenste deel: saus (2 el vegan mayo, 2 el vegan yoghurt, 1 kl gerookt paprikapoeder, peper, zout).
Hamburger afwerken met waterkers, zongedroogde tomaat en rode ui.
Slaatje: rode bonen, maïs, radijs, enkele blaadjes van radijs, platte peterselie, rode ui, zongedroogde tomaat.

Recept veggieburger zoete aardappel seizoensgroenten april

Linzensalade met spruitjes en rode en witte kool

30 maart 2017

Met dit recept won ik de Hippe kool wedstrijd van Broederlijk Delen. Dankjewel!

Ingrediënten

  • 6 rode bieten
  • 10 spruitjes
  • 1 kwart rode kool
  • 1 kwart witte kool
  • olijfolie
  • 3 takken tijm
  • 2 takken rozemarijn
  • peper en zout
  • 2 rode ajuinen
  • 1 kop groene linzen
  • 4 eetlepels dille
  • 4 eetlepels peterselie
  • balsamicoazijn
  • honing
  • yoghurt
  • rucola
  • waterkers
  • hazelnoten
  • zonnebloempitten
  • sesamzaad
  • Verwarm de oven op 200degC. Elke oven is anders, pas dus de baktijden aan aan jouw eigen toestel.

Schil en snijd de rode biet in schijfjes van ongeveer 1,5 cm. Halveer de spruitjes en hak de rode en witte kool in kleine maantjes. Wees voorzichtig, zodat de blaadjes niet te veel uit elkaar vallen.

Meng de rode biet met olijfolie, de blaadjes van de tijm en rozemarijn en leg deze in een ovenschaal. Doe ook de spruitjes en de kool in een ovenschaal en besprenkel rijkelijk met olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet alles een half uur in de oven. Roer in de rode biet en draai de kool om na 15 minuten.

Snij de rode ui in ringen en laat bakken in olijfolie op een laag vuur.

Na een half uur neem je de spruitjes en de rode biet uit de oven. Doe de spruitjes in een kom met deksel, dan blijven ze warm. Neem een bakvorm en vet hem in met olijfolie. Ik koos voor een ronde vorm waarvan je de randen kan verwijderen, dat is makkelijk voor het keren straks. Schik de rode bieten op de bodem. Daarboven doe je de helft van de rode ui. Drapeer het bladerdeeg over de bakvorm. De randjes plooi je naar binnen (de tarte tatin wordt straks omgedraaid, dus de geplooide kanten zal je niet zien). Prik gaatjes in het deeg.

Zet de tarte tatin nog 20 minuten bij de kool in de oven. Controleer af en toe of de blaadjes van de kool niet aanbranden.
Spoel de linzen en breng 2 koppen water aan de kook. Laat de linzen 20 minuten koken in zacht kokend water. Daarna neem je de kom van het vuur en laat je de linzen nog even trekken.

Snijd de dille en de peterselie fijn. Meng de helft onder de linzen. Voeg ook de rucola en waterkers toe en meng.

Maak een dressing met 2 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel honing en kruid met peper en zout. Voor het sausje bij de tarte tatin meng je 3 eetlepels yoghurt met de rest van de dille en peterselie. Kruid met peper en zout.
Schik de linzensalade, spruitjes, rode en witte kool, hazelnoten, zonnebloempitten en het sesamzaad in een grote schaal. Versier met de overschot van de rode ui (hou nog een beetje aan kant). Besprenkel met de dressing.

Draai de tarte tatin met rode biet in een beweging om op een bord. Verwijder de bakvorm voorzichtig. Als afwerking versier je met rode ui.

vegetarisch recept tarte tatin rode biet linzensalade kool

Moldavische broodjes en slaatje met rode biet en spruitjes

28 maart 2017

Het deeg van deze Moldavische broodjes maakte ik met 125 ml aangelengde yoghurt, 2 koffielepels zonnebloemolie, 1 koffielepel witte wijnazijn, mespuntje suiker en zout, 125 g bloem en halve eetlepel natriumbicarbonaat (2 personen, recept uit Mamoesjka van Olia Hercules). Vulling: feta, dille, lente-ui, gebakken champignons en spinazie. Toeplooien en aan beide kanten 3 minuten bakken in zonnebloemolie. Slaatje met rode biet en spruitjes uit de oven. Groensel, zaden en noten naar keuze. Dressing: 1 eetlepel yoghurt, 1 koffielepel honing, 1 koffielepel balsamicoazijn, peper en zout.

Vegetarisch recept moldavische broodjes slaatje rode biet spruitjes

Salade met gebakken witloof

22 maart 2017

Gebakken witloof gekruid met peper, zout en nootmuskaat, gebakken kastanjechampignons met sjalot en look, couscous, appel, peterselie, spinazie, rucola, veldsla, krenten, oude kaas en hazelnoten. Dressing: 2 eetlepels balsamicoazijn, 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel honing, peper, zout.

vegetarische recepten salade gebakken witloof seizoensgroenten maart

Volg mijn nieuwe recepten op de voet via Instagram.

No Comments

    Leave a Reply