Menu
Artikels

4 maanden fair fashion – waar sta ik nu

Begin 2017 nam ik me voor om mijn shopgewoontes onder handen te nemen. Think fair zou mijn nieuwe mantra worden. We zijn inmiddels eind april. Stap ik nu nooit meer binnen in de grote winkelketens? Mijn ervaring na vier maanden fair shoppen.

Veel geitenwol, weinig keuze?

Toegegeven, ik had een pak vooroordelen rond fair fashion. Het is niet hip en je hebt te weinig keuze. Gelukkig woon ik in Gent, waar de groene gedachte leeft en duurzame initiatieven floreren. Toch vind je ook hier minder duurzame winkels dan grote ketens. Belangrijker dan de kwantiteit: ik vond enkele hippe winkels waar ik kleren vind die passen bij mijn stijl. Online is er een uitgebreider aanbod aan fair fashion, maar ik ben van het prehistorische type dat graag z’n kleren past.

Mijn favoriete shops:

  • Supergoods (Brabantdam 56B, Gent – ook te vinden in Mechelen)
  • Juttu (Meir 19, Antwerpen – wel niet alles hier is duurzaam of fair, let dus op labels)
  • Just Hazel (nog t.e.m. 1 mei pop-up in Gent, anders online)
  • Visitrice (Kortrijksepoortstraat 7, Gent)

Duurzaam, da’s toch duur?

Wie kiest voor fair, moet vaak wat dieper in de portefeuille tasten. Voor één duurzaam stuk kan ik makkelijk vijf pulls uit de H&M kopen. Mijn duurste duurzame aankoop tot nu toe? Een zijden blouse van LANIUS van €125 (in solden). Met zo’n prijskaartjes kan ik mijn koopgedrag van vroeger niet volhouden. Een blik op mijn kleerkast confronteert me echter met de realiteit. Hoewel ik vaak het gevoel heb dat ik niets heb om aan te doen, heb ik meer kledingstukken dan de Sahara zandkorrels rijk is. Materialisme uit, minimalisme troef. Shoppen in tweedehandswinkels is weliswaar wat vergeeflijker voor de portefeuille,  maar ik heb er vooralsnog mijn gading niet gevonden.

Fast or slow fashion?

Ik beken: ik ben enorm trendgevoelig. Dit heeft tot gevolg dat ik mijn kleren niet lang draag en al snel snak aan nieuwe outfits. De omschakeling van fast naar slow fashion vraagt om een mentaliteitsverandering. Slenter ik dan nu niet meer rond in de Gentse winkelstraten? Toch wel. En ik kocht sinds januari nog kledij in mijn favoriete ketens (& Other Stories, ZARA en Mango). In plaats van te grijpen naar het laatste nieuwe hippe, probeer ik wel meer stijlvolle basisstukken te kopen die passen bij wat al in mijn kast hangt. Ik merk dat ik nu minder impulsieve aankopen doe, omdat ik weet dat ik moet sparen om duurzame kledij te kunnen kopen. Ik kan nog steeds erg genieten van shoppen, alleen hoef ik niet steeds iets te kopen. Een niet nader genoemde Duitse raveband wist het al voor mij… The chase is better than the catch.

Een update van mijn shopgewoontes vind je hier!

No Comments

    Leave a Reply