Menu
Artikels

Op weg naar minimalisme

“Beschouw het als een recept. Onze manier van leven bestaat uit verschillende ingrediënten. Jij kiest dewelke jij wil overnemen.” Joshua Millburn en Ryan Nicodemus houden er zelf misschien een extreme levensstijl op na, ze gedragen zich gelukkig niet als minimalistpolitie. Onlangs keek ik naar Minimalism: A Documentary About The Important Things op Netflix en liet me graag door hen inspireren. Ik ga meteen de grootste uitdaging aan en probeer het principe van minimalisme toe te passen op mijn kleerkast. Slik.

We zijn niet materialistisch genoeg

Een vreemde uitspraak, maar de titel houdt wel steek als je er wat langer over nadenkt. We zijn ons namelijk absoluut niet bewust van de waarde van materiaal. Vroeger was er in de modewereld bijvoorbeeld sprake van twee seizoenen. Een mens had nu eenmaal koude en warme kleren nodig. Vandaag telt een modejaar maar liefst 52 seizoenen, waardoor tonnen textiel veel te snel op de vuilhoop eindigen. We leven met het idee dat het oké is om zaken weg te gooien omdat we niet stilstaan bij de ecologische kost. Hoe kan ik uit die rollercoaster van fast fashion ontsnappen? Hoe begin ik concreet aan een minimalistische garderobe?

Project 333

Project 333 is een mode-uitdaging waarbij je gedurende drie maanden slechts 33 items draagt. Sommigen gaan nóg verder en dragen een heel jaar lang dezelfde jurk. Eerlijk? Zo’n uitdagingen zeggen me niets. Langs de andere kant ben ik ontzettend jaloers op de vrouw die zei: “Alle kleren die ik bezit, zijn mijn favoriete kleren.” Zij twijfelt nooit over wat ze moet aandoen, want al haar kleren zijn awesome. Minder spullen brengen dus rust in huis en hoofd. Onlangs telde ik mijn kleren en kwam aan 159 stuks. Sokken, ondergoed, schoenen, accessoires, sportkledij en vuile was had ik dan nog niet eens meegerekend. Er is dus zeker ruimte voor vermindering.

Voegt dit waarde toe aan mijn leven?

Om mijn persoonlijke uitdaging in het thema van de drie te houden: in juli wil ik maximum drie items (kledij, accessoires en schoenen) kopen. Dit wordt moeilijk, want ik had al een ring op het oog en ik heb een nieuw uurwerk nodig. Hoe doen de minimalisten het? In de documentaire worden twee sleutelvragen aangehaald, die de waarde van een object bepalen:

  1. Is dit nuttig?
  2. Haal ik er plezier uit?

Is een uurwerk nuttig? Ja, uiteraard. Is de ring nuttig? Niet bepaald. Geeft hij mij plezier? Eigenlijk wel, want ik kan oprecht genot halen uit mooie dingen. Maar mag esthetiek het dan halen van ethiek? Impulsieve aankopen moet ik vermijden, zoveel is duidelijk. Zo kan ik een garderobe opbouwen waarin kwaliteit primeert op kwantiteit. Ook wat al in mijn kleerkast hangt, moet ik eens met een kritisch oog bekijken. Maar dat is voor na mijn reisje naar Frankrijk (waar ik dus geen souvenirs zal kopen).

Meer minder?

No Comments

    Leave a Reply