Menu
Artikels

Durf te vragen

Het was met enige schroom dat ik het vroeg. Of ik bij mijn maaltijd gewoon een glas kraantjeswater kon krijgen.

durf te vragen zero waste verpakkingsloos frituur eigen potjes  kraantjeswater

Sinds deze maand probeer ik in het kader van #ecoonabudget met een budget van €500 per maand te leven, vaste kosten niet inbegrepen. Uit eten gaan past helemaal niet in het plaatje van zuinig zijn, maar het is iets wat ik niet wil opgeven. Het zit zo in mijn sociaal leven vervlochten, dat ik er niet aan kan of wil ontsnappen. Duurzaam en spaarzaam mogen tenslotte niet ten koste gaan van tesaam.

Kraantjeswater vragen

Zo belandde ik op 4 januari met Kirsten in Plus+ (Ajuinlei 14, Gent) en hoorde mezelf vragen om kraantjeswater. Want op die manier zou ik mezelf een kost uitsparen én hoefde ik geen plastic flesje te nemen. Ik zette me schrap voor een verveelde blik en een gesnauwd antwoord, maar kreeg een glimlach in de plaats. Een bevestiging dat het oké was om zoiets te vragen. Dat ging verbazingwekkend vlot.

Benieuwd hoe ik eco on a budget aanpak? Blijf op de hoogte via Instagram!

Eigen verpakking mee naar de frituur

Gesterkt door de positieve ervaring, wilde ik mijn grenzen nog wat meer verleggen. Als ik om kraantjeswater durfde te vragen, dan durfde ik toch ook mijn eigen verpakking mee te nemen naar de frituur? Op 9 januari trok ik met Rob naar de Fritoloog (Voskenslaan 413, Gent), gewapend met enkele plastic potjes. Opnieuw overviel me een gevoel van schaamte terwijl ik mijn verzoek deed. Snel voegde ik er verontschuldigend aan toe: “Je weet wel, goede voornemens en zo.” Mijn aarzeling was nergens voor nodig, zo bleek. De uitbater reageerde enthousiast: “Eigenlijk zouden meer mensen het moeten doen.” Hij overhandigde me mijn frietjes en ik zag dat een hoek van het deksel niet volledig vastgeklikt was. “Beter zo laten, dan worden ze niet wak.” Hij sprak met kennis van zake, mijn frietjes bleven lekker krokant.

Dank u, Plus+ en Fritoloog, om me te laten ervaren dat situaties waarin ik wegwerpverpakkingen weiger, helemaal niet ongemakkelijk hoeven te zijn. Om me niet het gevoel te geven dat ik lastig doe. Lieve volgers, ik hoop dat jullie dit ook eens uittesten en even goede reacties krijgen!

No Comments

    Leave a Reply