Menu
Artikels

Voedsel bewaren – Hoe houd je die groenten langer vers?

I’ve said it before and I’ll say it again: de weg naar een duurzamer leven bestaat uit kleine stapjes. Ik besloot om mij nu eens te focussen op hoeveel voedsel ik thuis verspil. Helaas gooi ik meer weg dan ik zou willen. Soms zijn het restjes van maaltijden, die de belofte van hun tweede leven nooit hebben kunnen waarmaken. Soms zijn het uit het oog verloren groenten of stukken fruit. Er zijn nochtans trucjes om je groenten langer te bewaren. Ik neem mijn gewoontes even onder de loep.

Bijenwasdoeken

Ik kocht een half jaar geleden  abeego wraps om aangesneden appels en co langer te bewaren. Wie het concept niet kent: verpakt in bijenwasdoeken zouden overschotten langer vers blijven. Na gebruik was je de wraps in koud water en zeep. Ze doen een jaar of langer dienst, en daarna kan je ze gewoon composteren. Geen plastic? Zero waste? Een ecodroom! Als je ze gebruikt toch. Ik ben tot de vaststelling gekomen dat ze te vaak in mijn schuif blijven liggen. Na het bereiden van een maaltijd ben ik meestal te lui om mijn overschotten in te pakken. Terwijl ik dit typ, liggen een aangesneden komkommer en een halve rode ui naakt in mijn koelkast te bibberen. Ik heb gemerkt dat ik de aangesneden kant er later toch altijd afsnijd, met of zonder wrap. Enkel bij heel delicate stukken die snel bederven, doe ik wel meer moeite. Een halve avocado pak ik bijvoorbeeld wel flink in. Dan heeft hij toch niet voor niets die lange weg afgelegd.

voedsel bewaren groenten langer vers

Vochtig keukenpapier

Iemand van Beomarkt gaf me ooit de tip om sla en verse kruiden in te pakken in vochtig keukenpapier. Zo blijven ze langer goed. Je kan er bovendien verwelkte blaadjes mee reanimeren. Ik heb er inmiddels mijn eigen versie van gemaakt en ben er zeer tevreden over. Ik was mijn sla van zodra ik thuiskom (althans in het ideale scenario). Op de bodem van een potje leg ik een vochtig vel keukenpapier. Daarboven komen de blaadjes en dan nog zo’n keukenpapier. Het potje gaat toe en dan de koelkast in. Ik denk dat ik er nog betere resultaten mee haal omdat ik de sla bewaar in een afgesloten container. Het papier moet zo trouwens niet opnieuw bevochtigd worden. Ik heb nu gezonde blaadjes staan die ik al een week op deze manier bewaar. Hoera!

voedsel bewaren groenten langer vers

Conclusie

Die bijenwasdoekjes moet ik duidelijk wat vaker uit de kast halen. Ik denk echter dat ik een nog grotere verandering in mijn voedselverspilling kan teweegbrengen door aandachtigheid. Eigenlijk zou ik te allen tijde perfect moeten weten wat er in mijn koelkast staat, en wat eerst op moet. Toveren met restjes dus.

No Comments

    Leave a Reply