Menu
Artikels

Dagen Zonder Vlees Tafelt – Een verslag

Afgelopen weekend werd de start van Dagen Zonder Vlees 2017 aangekondigd met een food festival. In het mooie Felix Pakhuis in Antwerpen verzamelden liefhebbers van de groente zich om te proeven en bij te leren. Ik schreef me in voor enkele workshops en ben helemaal klaargestoomd voor DZV. Een verslag!

1) Raw food met Julie Van den Kerckhove

Enkele jaren geleden trokken Julie en Simon naar de Verenigde Staten om zich daar te verdiepen in de wereld van raw food. Omdat de groenten in deze keuken niet verhit worden, verliezen ze geen voedingsstoffen. Wanneer Julie ons nu vertelt over haar nieuwe raw food lifestyle, straalt ze. Alsof ze ook hier de Californische zon aan haar zijde heeft. De partners in crime maken voor ons courgettenoedels. De zoute pindasaus zal de groenten wat malser maken, verklapt Julie ons. Daarna verwennen ze ons nog met een heerlijk frisse limoenmousse mét crumble. Wat zo leuk is aan deze raw food chefs: ze wijzen niemand met de vinger. België is nu eenmaal Californië niet – hier kan een warme maaltijd eens goed deugd doen! Door haar enthousiasme geeft Julie me zin om deze nieuwe keuken te verkennen. Zij voelt er zich alvast veel energieker en gezonder door. Hou mijn Instagram in de gaten, ik heb zo’n gevoel dat er binnenkort wat gerechten uit haar kookboek “Julie natuurlijk” in mijn feed zullen verschijnen.

dagen zonder vlees tafelt

2) Koken met wintergroenten en Dorien Knockaert

Wie tijdens Dagen Zonder Vlees enkel met seizoensgroenten wil koken, kan wel eens uitgekeken raken op knollen en kolen. Voedingsjournaliste Dorien Knockaert weet dat je het ook in het koudste seizoen spannend kan houden in de keuken. Tarte tatin met witloof of rode biet, een slaatje met rauwe spruitjes… Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Inspiratie om met wintergroenten aan de slag te gaan? Check! Al vraag ik me af of ik me ooit ga wagen aan het pekelen. Wie meer moed heeft dan ik en twijfelt over de hoeveelheid zout: 2% van het gewicht. Het is de ideale manier om restjes kool (waarom zijn die dingen zo groot?) op te maken.

dagen zonder vlees tafelt

3) Food styling met Jozefien van Goestjes

Jozefien van de blog Goestjes leert foodbloggers en Instagrammers hoe ze gerechten mooi kunnen presenteren. Al voor je aan het gerecht begint, moet je je al een goed beeld vormen van de foto die je wilt nemen. Een mental picture, als het ware. Welk accessoires heb je nodig? Waar plaats je alles? Neem je de foto horizontaal of verticaal? Revelatie van de dag: er bestaat zoiets als mini backdrops. Die populaire bloggers hebben dus heus geen tien verschillende tafels. Workshop geslaagd? Oordeel zelf maar op basis van mijn compositie. Wel jammer dat er geen goed licht was in de zaal.

dagen zonder vlees tafelt

Meer (w)eten?

No Comments

    Leave a Reply