Menu
Recepten

Recepten mei en juni 2017

Welke seizoensgroenten passeerden in mei en juni de revue op mijn Instagram? Prei, asperges, kropsla, bloemkool, groene selder, wortelen … Vermeldde ik asperges al? Helaas is het op 24 juni Schluss met de oogst van het witte goud. Dan moet de plant opnieuw krachten verzamelen voor volgend jaar. 

Op 22 mei gebruikte ik nog enthousiast #vegetarisch bij mijn Italiaanse pasta, maar inmiddels weet ik wel beter. Wie de Parmezaanse kaas graag vervangt door een vegetarische variant, kan Hooidammer Extra Gold proberen. Die heeft niet dezelfde smaak, maar is ook een harde kaas die geraspt kan worden. De bio Emmentaler van Boni is geschikt voor vegetariërs. Deze maand waagde ik me ook één keer aan de hashtag vegan. Nu hopen dat mij geen choquerend nieuws over kokosolie bereikt.

Aspergesalade

3 juni 2017

Snijd geschilde asperges overlangs en grill aan beide kanten (totaal ongeveer 10 min). Olie is niet nodig. Wanneer kern glazig is, zijn ze klaar. Dresseer sla, radijsjes, sluimererwtjes, hardgekookt ei met asperges op een bord. Werk af met dille, dressing (flinke scheut olijfolie, neep van citroen, peper, zout), krentjes en schilfers Parmezaan.

aspergesalade recept seizoensgroente juni

Preikoekjes met gestoomde broccoli

30 mei 2017

? Saus
Mix 100g Griekse yoghurt met 100g zure room, 1 teentje knoflook, 2el citroensap, 3el olijfolie, handvol platte peterselie en handvol koriander. Zout naar smaak.
? 8 preikoekjes
Bak 1 sjalot en 2 preien (ringen van 2cm) in olijfolie. Voeg 1 rode chilipeper (zonder zaadjes), een handvol platte peterselie, 1tl korianderpoeder, 1 tl komijn, 1/2tl kaneel, 1tl suiker en zout toe en laat afkoelen. Klop 1 eiwit tot schuim en spatel door de groenten. Meng in andere kom 120g zelfrijzende bloem, 1el bakpoeder, 1 ei, 1,5 dl melk en 60g gesmolten boter. Schep dit luchtig door groentenmengsel. Bak goudbruin in 8 porties in olijfolie. (2à3 min aan elke kant).
? Slaatje
Broccoli (roosjes 5 minuten gestoomd), mais, kerstomaatjes, cashewnoten.

De preikoekjes en saus komen uit kookboek Plenty, maar het recept is lichtjes aangepast.

Recept preikoekjes vegetarisch seizoensgroenten mei

Linzenballetjes met wortelsalade (2 personen)

26 mei 2017

Kook 100g linzen 20min in weinig water op laag vuur. Voeg gestoofde ui en look, 50g gehakte noten (naar keuze), 2 el fijngesneden zongedroogde tomaten, handvol platte peterselie, peper, zout en ei toe. Meng met een vork en voeg volkoren paneermeel toe tot je een stevige massa hebt. Rol balletjes en bak in oven op 170°c gedurende 20 minuten. Draai om na 10.
Serveer met groene blaadjes, wortelsliertjes, zaden, krenten. Dressing: 2el balsamicoazijn, 1 el olijfolie, 1kl honing, peper, zout en wat gemalen korianderzaad.
Ik had oud brood over, dus maakte ook croutons: bakken in flinke hoeveelheid olijfolie, kruiden met peper, zout en afwerken met wat rasp citroenschil.

vegetarisch recept linzenballetjes seizoensgroenten mei

 

Italiaanse pasta (2 personen)

22 mei 2017

Zevental champignons aanstoven in olijfolie, kruiden met peper en zout. Sjalot en look toevoegen. Ook rode paprika, halve courgette en halve aubergine in kom mee laten stoven. 400 g passata, blikje tomatenpuree en bouillonpoeder mee laten sudderen. Kruiden: peper, zout, Provençaalse kruiden, rozemarijn, basilicum.
Pasta naar keuze. Serveren met Parmezaan of Emmenthal. Of vegan…

 vegetarische pasta recept seizoensgroenten mei

Wok met bloemkool en curry met kokos (2 personen – vegan)

12 mei 2017

Ik voegde zelf geen chilipepertje toe, maar het recept kan volgens mij wel eentje gebruiken voor wat extra umpf.

?Geroosterde kikkererwten: kikkererwten (1 blik) mengen met (geroosterd) paprikapoeder, cayennepeper, zout. 30 minuten roosteren in oven op 200°C. Af en toe roeren.
? Currysaus: uitje stoven in kokosolie. Indien graag pikant: 1 chilipepertje. Teentje look, gember (naar smaak) en appel toevoegen. Kerrie poeder toevoegen en even laten stoven. 1 brik kokosmelk toevoegen, peper en zout en 20 min laten pruttelen. Kneep van de limoen toevoegen. Saus mixen.
? Rijst: 1 cup basmatirijst in 2 cups kokend water doen. 10 minuten met deksel op laag vuur laten staan.
? Gewokte groentjes: 4 wortels, groene selder en bloomkoolroosjes wokken in kokosolie.
? Afwerking: cashew noten, verse koriander of basilicum, amandelschilfers, kokosrasp.

vegan veganistische wok recept seizoensgroenten mei

Pizza met asperges (4 personen)

2 mei 2017

Deeg: 500g bloem, mespuntje suiker, 8g zout en 8g gist mengen. Beetje bij beetje 325ml lauw water toevoegen, terwijl kneden met deeghaak. Nog 10 min kneden op lage snelheid. 40 min laten rijzen in bebloemde kom onder handdoek. 2 min met hand kneden, uitrollen en in rechthoekige, met olijfolie ingewreven bakvorm leggen. Kantjes naar omhoog plooien.
Topping: uitje en look glazig stoven in 50g boter. 40g bloem toevoegen en even mee stoven. 400 ml melk toevoegen en roeren tot mooie roux. Kruiden met peper, zout en neep van citroen. Spinazie toevoegen. Gieten over pizzadeeg. Geschilde asperges en schelletjes geitenkaas op schikken. 20 min in oven op 200°C. Afwerken met zaden en verse tijm.

Vegetarische pizza asperges recept seizoensgroente mei

Blijf als eerste op de hoogte van nieuwe recepten via mijn Instagram!

 

No Comments

    Leave a Reply