Menu
Artikels

Natuurlijke scrubs: ban microplastics

Microplastic in scrubs

Gisteren heb ik op het nieuws vernomen dat DETIC (Belgisch-Luxemburgse vereniging van cosmeticaproducenten) microplastics uit scrubs en tandpasta wil bannen. Terecht, want deze kleine plastic korrels die eerst je huid flink schuren, komen daarna in onze oceanen terecht. Bij de zeedieren en de koralen. Wie nachtmerries heeft over witte haaien met scherpe tanden, vergist zich dus schromelijk. Het echte gevaar van de oceaan is niets minder dan plastic soep. En hoe zij haar weg vindt in de voedselketen. Vis eet plastic. Vogel eet vis. Gezond is het allemaal niet. Chemicaliën hebben blijkbaar de neiging om zich vast te zetten aan microplastic (Bron: A Plastic Ocean op Netflix). En om het dichter bij huis te brengen: ook mens eet vis.

Nieuw akkoord

De cosmeticasector zet nu wel een stap in de goede richting, maar het blijft allemaal zeer voorzichtig. Het akkoord dat ondertekend is, is niet bindend. Bovendien is de deadline zeer ruim genomen. Pas binnen twee jaar willen producenten hun doel gerealiseerd zien. Waarom komt de overheid niet met een bouder voorstel?

Natuurlijke alternatieven

 

Gelukkig zijn er merken die nu al een natuurlijk alternatief aanbieden. Ik gebruik de Magnificent Mandarine van CÎME voor mijn lichaam. Geen plastic, maar Himalayazout scrubt mijn velletje. Extra voordeel: mijn badkamer ruikt heerlijk naar sauna als ik hem gebruik. Ook met koffiegruis kan je trouwens scrubben.

Natuurlijke scrub scrubs ban microplastics Magnificent mandarine CÎME

Bronnen:

No Comments

    Leave a Reply