Menu
Artikels

De menstruatiecup van Lunacopine – Voorbij de schaamte

“Welkom in de wereld van de vrouw,” zei mijn moeder. Afschuwelijk vond ik dat. Ik was plots toegelaten tot een club waarbij ik helemaal geen lidmaatschap had aangevraagd. Ik had het haar niet eens zelf verteld, want ik was te beschaamd. Sinds dat moment ben ik het praten over maandstonden zo veel mogelijk uit de weg gegaan. Vandaag maak ik een uitzondering, voor de goede zaak.

Een lifestyle blogster op zoek naar meer duurzaamheid wordt vroeg of laat verplicht om stil te staan bij de vervuilende impact van tampons. Eigenlijk was ik van plan om op tampons van biologisch katoen over te schakelen, maar Olga van Supergoods raadde me de menstruatiecups van Lunacopine aan. De kleinste, want het grotere model is voor vrouwen die kinderen hebben gebaard of last hebben van zware maandstonden. Olga hielp me mijn gereserveerdheid opzij te zetten en beantwoordde ongegeneerd al mijn vragen. “Kwijt raken? Zo groot is dat daar allemaal niet!”

Voordelen van een menstruatiecup:

Het is beter voor het milieu.

Tampons worden gemaakt van vervuilend katoen en worden bovendien afzonderlijk in plastiek verpakt. 

Je bespaart.

Je betaalt zo’n €30 voor een herbruikbare cup die 5 tot 10 jaar meegaat. Dat is even veel als pakweg 150 tampons van o.b.

Je kan hem 12 uur lang laten zitten.

En dit is handig.

Nadelen van een menstruatiecup:

Het is wennen.

Het inbrengen ging vlot, maar verwijderen vond ik moeilijker. Om hem in te brengen, plooi je de cup in een c-vorm. Diezelfde vorm zou je moeten proberen nabootsen bij het verwijderen, en dat vraagt wat goochelwerk. Je moet licht duwen op de bodem om te voorkomen dat de cup opnieuw vacuüm afsluit. Ik vermoed dat het een kwestie van “oefenen baart kunst” is. Soms voel ik hem bij bepaalde bewegingen zitten.

Het is confronterend.

De beker vangt bloed en slijm op, in plaats van ze te absorberen. Je kuist de cup met warm water en wat zeep. Daarna spoel je hem goed af. Dat kan confronterend zijn, maar eigenlijk is wat meer body awareness niet slecht. En zo eindigen we dan toch met een positieve noot.

 Meer informatie over de menstruatiecups van Lunacopine vind je op hun website. Ze worden onder andere verkocht bij Supergoods.

menstruatiecup lunacopine ecologisch alternatief tampons maandverband

 

No Comments

    Leave a Reply