Menu
Artikels

Eco swap: zero waste tandpasta

Terwijl ik twee verschillende duurzame tandenborstels uittestte, probeerde ik ook drie verpakkingsloze tandpasta’s uit.

duurzaam tanden poetsen wat is de meest duurzame tandenborstel bamboe bioplastic vervangbaar borsteltje verpakkingsloze tandpasta pillen

Vaste tandpasta van Lamazuna

Het lijkt contradictorisch: tandpasta in de vorm van een lekstok. Toch maakte Lamazuna een vaste tandpasta op een houten stokje. Ik kocht hem bij Ohne voor €8.5. Volgens de instructies wrijf je met je natte tandenborstel één of twee keer tegen het blokje. Zelf vond ik dit te weinig. Bovendien vond ik het allemaal niet zo gebruiksvriendelijk. Na het wrijven hing mijn spiegel meteen vol met spetters. Daarna leerde ik wel om mijn tandenborstel wat lager in mijn lavabo te houden. Mijn geklieder was echter niet het enige probleem. Wanneer ik aan het einde van de tandpasta kwam, viel hij in stukjes van het stokje af. Ook qua gevoel kon de lolly me niet overtuigen. Mijn mond voelde na het poetsen wel proper aan, maar minder fris dan bij de andere opties. Geef mij maar goed veel munt.

eco swap zero waste tandpasta tandpastapillen tabletten zelfgemaakte tandpasta

Tandpastapillen van bij Ohne

Bij Ohne kan je ook tandpastapillen vinden. Gelukkig kon deze tweede verpakkingsloze optie me wel behagen qua gebruik en gevoel. Je doet een tablet in je mond, kauwt er wat op en begint te poetsen. Resultaat: propere tanden en een frisse mond. Nadeel van de tabletten is dat ze met een prijskaartje komen: €13 per 100 gram. Van de drie zero waste tandpasta’s die ik probeerde, is dit wel de enige die je met andere mensen kan delen. Handig voor als er iemand blijft slapen. Ik ben van plan om sowieso steeds een voorraad in huis te hebben, ook omdat ik ze handig vind voor op reis én om periodes tussen twee badges zelfgemaakte tandpasta te overbruggen.

Zelfgemaakte tandpasta

Ja, de laatste zero waste tandpasta die ik probeerde, heb ik zelf gemaakt. Met een recept van Anne Drake. Het enige wat je nodig hebt, is kokosolie, natriumbicarbonaat, een zoetmiddel en etherische olie van munt. Voor de verhoudingen kan je op Annes site terecht. Wie meer DIY wil doen en op zoek is naar een project met een lage drempel: zoek niet verder. De kans is groot dat je enkele ingrediënten al in je keukenkast hebt staan. Bovendien heb je geen duur materiaal nodig: enkel een kommetje en een lepel om te mengen. De zelfgemaakte tandpasta is ongetwijfeld het goedkoopst, wat volledig past bij mijn voornemen om ecologisch te leven met een budget. Extra voordeel: je kan zelf wat sleutelen aan het recept, als je houdt van een frisse tandpasta met meer munt. Mijn tandpasta maak ik voortaan dus gewoon zelf!

No Comments

    Leave a Reply