Menu
Artikels

Eco swap: duurzame tandenborstel

Ik neem kleine stapjes in het verduurzamen van mijn leven. Voor ik een ecologisch product in huis haal, wil ik bijvoorbeeld eerst opgebruiken wat ik al staan heb. Soms wacht ik met overstappen op duurzame alternatieven uit financiële overwegingen. Of er zijn meerdere opties en ik weet niet goed wat te kiezen. Wat is bijvoorbeeld het best: een tandenbortsel uit bamboe of eentje met een verwisselbare borstel? Toen Gert me een tijd geleden vertelde dat zijn elektrische tandenborstel stuk was, wist ik dat het tijd was om over te schakelen. Alleen was ik er (ondanks de Instagram poll) nog steeds niet aan uit wat nu de meest ecologisch verantwoorde manier van tanden poetsen is. Ik doneerde Gert mijn elektrische tandenborstel en kocht dan maar twee tandenborstels bij Ohne, om te kunnen vergelijken.

Bamboe of bioplastic tandenborstel?

Eerst probeerde ik de bamboe tandenborstel van HYDROPHIL. Bamboe is een geliefd materiaal onder ecolovers. Hoewel de plant sneller groeit dan Usain Bolt kan sprinten, is hij niet even dorstig. Hij heeft dus weinig water nodig en kan groeien op voedselarme grond. Door de stijgende populariteit van bamboe moeten bossen echter vaker plaats maken voor plantages. Hoe duurzaam bamboe is, hangt dus af van zijn afkomst. Ik stuurde een mailtje naar HYDROPHIL en kwam te weten dat hun bamboe komt van een bos in Ningo (China), waar het op natuurlijke wijze – zonder chemicaliën en zonder extra irrigatie – kan groeien. Er wordt telkens een klein stuk van het bos omgehakt, dat dan de tijd krijgt om weer te herstellen. Omdat het qua duurzaamheid dus wel snor zit, wilde ik dat ik positiever kon zijn over mijn ervaring met de bamboe borstel. Het is niet zozeer de smaak (want je proeft wel degelijk een houtsmaak), maar eerder de textuur die me stoort. Ik vind het gevoel van hout dat langs de binnenkant van mijn kaken wrijft, niet zo aangenaam.

Op naar tandenborstel nummer twee dus. Eéntje van Lamazuna uit bio-plastic met verwisselbaar borsteltje. Het bedrijf regelt zelf de recyclage van de borstels. Dit is op termijn trouwens het meest goedkope alternatief. Voor de houder en een borsteltje betaalde ik €7,80. De borstels kosten apart maar €3.13 per stuk. Om te vergelijken: de bamboe tandenborstel kostte me €4,99. Ik had vragen rond het recyclageprogramma en wilde weten hoe proper de productie van bioplastic is, maar op mijn mailtje naar Lamazuna kreeg ik geen antwoord. Vreemd genoeg vind ik de tandenborstel ook niet terug op de site. Is hij misschien uit productie genomen? In mijn vergelijkende test komt hij wel naar voor als winnaar: zowel op vlak van prijs als van beleving.

Wil je ook stoppen met elektrisch poetsen? Zorg er dan voor dat je tandenborstel een nieuwe thuis krijgt. Vraag dus eens rond bij vrienden of ga naar de kringwinkel.

Ik probeer de voorbije maanden ook drie verschillende verpakkingsloze tandpasta’s uit. Hou mijn site in het oog (of volg me op Instagram, dan kan je lekker lui zijn en verschijn ik gewoon in je feed)!

duurzaam tanden poetsen wat is de meest duurzame tandenborstel bamboe bioplastic vervangbaar borsteltje verpakkingsloze tandpasta pillen

Bronnen

http://www.probos.nl/images/pdf/bosberichten/bosberichten2013-05.pdf

No Comments

    Leave a Reply