Menu
Artikels

Insecten eten met KRIKET

Ik had nog nooit insecten gegeten. Niet dat ik er nog niet de kans toe had gehad. In Thailand werden sprinkhanen op stokjes zo maar op straat verkocht. De starende kraaloogjes maakten me echter niet bepaald hongerig. Bovendien hou ik niet van pootjes die tussen mijn tanden kriebelen. Ook in het thuisland voelde ik me niet geroepen om te experimenteren met insecten op mijn bord. In De Frietketel viel mijn oog wel af en toe op de insectenburgers, maar toch koos ik steeds voor een burger zonder beestjes.

Allereerste keer insecten eten

Toen kwam een oproep op Facebook. Michiel zocht een sidekick om hem te helpen aan een standje op Maanrock. Hij en zijn zus Anneleen ontwikkelden namelijk de eerste insectenreep van België. Je ziet ze niet zitten, maar in KRIKET zijn wel degelijk krekels verwerkt. Krekelmeel, om precies te zijn. Zo wil het duo het eten van insecten toegankelijk maken voor een groot publiek. Ik besliste dat KRIKET mijn eerste ervaring met insecten zou worden.

Graag geloof ik dat ik behoorlijk zelfzeker overkwam, toen ik mijn eerste hap naar binnen speelde. Dat één van de makers van KRIKET over mijn schouder mee zat te kijken, voegde wel wat extra druk toe. Argwaan was nochtans nergens voor nodig. Krekels smaken naar nootjes, en zo ook KRIKET. De reep heeft een licht zoete smaak, door de agavestroop. Een hele avond liet ik mensen proeven. Uit de reacties was het duidelijk af te leiden: ik was niet de enige insectenmaagd.

Het vlees van de toekomst

Insecten zijn nochtans een duurzame en dus interessante bron van eiwitten. Insectenonderzoeker David Deruytter staaft die stelling met harde cijfers: “Om 1 kilo koe te kweken, heb je 10 kilogram voeder nodig. Voor 1 kilo krekels heb je daarentegen maar 1 kilo voeder nodig.” De Brusselse krekeltjes van KRIKET krijgen dan nog overschotten uit de voedselindustrie als maal voorgeschoteld. Daarnaast zijn er nog andere voordelen verbonden aan het eten van krekels: ze stoten 60 keer minder broeikasgassen uit en verbruiken 300 keer minder water dan koeien. Bovendien nemen krekels minder plaats in: ze doen niets liever dan gezellig samenhokken.

Ik KRIKET, jij KRIKET

Ben jij een insectenmaagd en wil jij ook graag eens proeven? Of misschien at je al eerder insecten en ben je wel geïnteresseerd in deze lokale hap? Ik mag van Michiel en Anneleen drie keer twee repen weggeven! Wat moet je doen?

  • Volg mijn Instagrampagina.
  • Tag in de comments de persoon waarmee jij graag een gezond en duurzaam tussendoortje deelt.
  • Liket die persoon mijn account ook? Dan maken jullie extra kans om samen te smullen!
  • Wedstrijd enkel voor wie in België woont, sorry!
  • Op vrijdag 12/10/2018 kies ik 3 winnende duo’s.

Niet gewonnen? Geen nood! De repen zijn online te verkrijgen of  in Moor&Moor in Gent.

kriket insectenreep insecten eten

 

No Comments

    Leave a Reply