Menu
Artikels

Is Levi’s duurzaam?

“I always tell tall, skinny girls to get high waisted pants.” Het was met die woorden dat ze me overtuigde. We waren in de Levi’s winkel in New York, omdat de jeansbroeken daar minder kosten dan hier. Terwijl Ineke een broek aan het passen was, vroeg de verkoopster of ik ook eentje wilde proberen. Eentje met hoge taille, dus. Het was niet enkel door het compliment dat ze me over de lijn haalde, maar ook gewoon omdat ik een voorliefde heb voor hoge taille.

Ik hoorde altijd dat Levi’s kwaliteit levert, en dat hun jeansbroeken dus lang meegaan. In dat opzicht is een aankoop bij Levi’s een duurzame aankoop. Op Rank a Brand en Good On You scoort het merk echter beneden gemiddeld. Het heeft al de eerste stappen gezet, maar er is nog veel plaats voor verbetering.

Laat ons beginnen met het positieve nieuws. Levi’s gebruikt overwegend katoen met een certificaat van The Better Cotton Initiative, dat onder andere een goed waterbeleid en biodiversiteit als criteria hanteert. Levi’s is bovendien transparant over zijn CO2-uitstoot en nam in het verleden al initiatieven om die te laten dalen. Tegen 2020 wil het bedrijf 25% minder uitstoten en alle gevaarlijke chemicaliën uit zijn productieproces halen. Dat jaar wil het ook aan circulaire economie doen.

Op het vlak van eerlijk loon, hernieuwbare energie en verpakkingsmateriaal is het bedrijf minder transparant, wat doet vermoeden dat ze voor die criteria geen mooie rapporten naar voor kunnen schuiven.

De verkoopster zong luidkeels mee met de liedjes die op de achtergrond speelden. In plaats van mijn apps te openen en een duurzaamheidscheck te doen, wandelde ik met haar mee naar de kassa. Ik kocht een broek van Levi’s. Eentje met hoge taille. En hoge verwachtingen voor 2020.

Bronnen:

No Comments

    Leave a Reply