Menu
Artikels

Duurzaam op reis (in New York) – CO2 compensatie

“Make sure you stay hydrated!” Het waren de woorden van de lieve steward die zich over Ineke en mij leek ontfermd te hebben als waren we zijn bloedeigen dochters. Hij was al vergeten dat hij mijn flesje eerder had opgevuld en dat ik daarom nu geen drankje nam. We waren op weg naar New York, om Gert te bezoeken.

Mijn vlucht naar New York was allesbehalve duurzaam, maar ik was vastbesloten om ondanks de CO2-uitstoot toch een brave boomknuffelaar te zijn op reis. Om me voor te bereiden op een zero waste ervaring, laadde ik mijn rugzak met volgende items:

  • Een hoofdtelefoon, zodat ik de oortjes op het vliegtuig niet hoefde te gebruiken.
  • Een potje met gezonde snacks, zodat ik de verpakte snacks op de vlieger kon weigeren. Het potje zou daarna misschien ook van pas komen voor restorestjes. Met die Amerikaanse porties weet je maar nooit.
  • Een fles. Ik nam hem leeg mee om door de veiligheidscontrole te raken. Dopper is echt handig voor op het vliegtuig: doordat je het bovenste deel los kan draaien, hebben de stewards en stewardessen een grote opening om in te gieten.
  • Een metalen rietje en spork (een lepel en vork in één), want je weet maar nooit.
  • Een zakje dat je heel klein kan opplooien.
  • Een grote sjaal die op het vliegtuig als deken kon dienen. Zo kon ik het deken van de maatschappij in de verpakking laten zitten.

Ondanks de goede voorbereiding en voornemens is het me helemaal niet gelukt om zero waste te reizen. Het land van onbegrensde mogelijkheden is er blijkbaar ook eentje van onbegrensde afvalbergen. Bij de plantaardige sushi kwamen de sausjes in plastic potjes en de lekkerste milkshake werd geserveerd in een wegwerpbeker (de Shake Shack: milkshake met cookies en cream). Ik slurpte hem op z’n minst wel op met mijn eigen herbruikbare rietje. Een absurde situatie, eigenlijk. Vegetarisch of veganistisch eten in New York was daarentegen geen enkel probleem. Mijn vegan tips:

duurzaam reizen New York veganistische restaurants CO2 compensatie greentripper zero waste
duurzaam reizen New York veganistische restaurants CO2 compensatie greentripper zero waste
  • De lunch special bij Beyond Sushi in Chelsea Market: kiezen uit plant-based sushi, dumplings en rice paper wraps. Lekker! Alles in Chelsea Market zag er overigens overheerlijk uit. En die geur… Bedankt aan iedereen die deze markt aanraadde!
  • De vegan burgers van Organic Grill zijn hemels. Ik koos voor de Green Machine en heb geen spijt.

Wel heb ik spijt van alle zoetigheden die ik daar gegeten heb (maar niet heus). Mijn favoriet: de cheesecake met pindakaas en m&m’s van Pasticceria Rocco. Een bom waar je je niet aan wil wagen (jawel hoor). Probeer in een willekeurige diner zeker ook geen American pancakes als ontbijt, dat is pas echt decadent (maar ook heerlijk).

[De tekst gaat verder onder de foto]

Ik weet dat ik steeds bij de fitness terecht kan om een zoete inval goed te maken. Hoe ik nu de CO2-uitstoot van mijn vluchten moest compenseren, dat was andere koek. Gelukkig kreeg ik van jullie de suggestie om Greentripper uit te proberen. Voor mijn vlucht heen- en terug naar New York (met tussenstop in Londen) berekende de site dat ik €30,42 moet dokken. Dat is inclusief radiatieve forcering. Ik heb geen idee wat dat is, maar ik heb de optie maar aangevinkt omdat het me een vuil beestje lijkt. Ik koos ervoor om het project “Vermijd ontbossing door het gebruik van waterfilters in Kenia” te steunen. Is mijn impact nu echt gecompenseerd? Of heb ik mijn schuldgevoel weggekocht? Ik blijf er een dubbel gevoel aan overhouden.

No Comments

    Leave a Reply