Menu
Artikels

Citytrip Mechelen

Ik zou in 2019 geen vliegtuig nemen. Dat voornemen kwam er na de mediastorm rond de nefaste invloed van het vliegverkeer op het milieu. Toen verhuisde Gert naar New York en ging Anneke misschien een feest organiseren in Kenia. Van mijn voornemen blijft vast niet veel overeind. Gelukkig stond Ineke vorige week open voor een citytrip in eigen land, zo heb ik toch tenminste geen extra vliegreis aan 2018 gekoppeld. Het lot (lees: de interessante lastminuteaanbieding) bracht ons in Mechelen. En het moet gezegd. New York is hip en Kenia is machtig, maar in Mechelen is het ook fijn vertoeven. (Tekst gaat voort onder de foto)

mechelen citytrip

Mechelse bezienswaardigheden

In het infocentrum werd ons aangeraden om de Sint-Romboutstoren te beklimmen. Bij goed weer kan je vanaf de skywalk het Atomium zien. Daarna gingen we wandelen bij de begijntjes en bezochten we de kazerne Dossin. Van hieruit werden 25.274 joden en 354 Roma en Sinti gedeporteerd naar concentratiekampen. Hun foto’s bekleden nu de muren van het museum.

 

Vegetarisch eten in Mechelen

Pintxos (Nauwstraat 10)

‘s Middags spotte Ineke het restaurant Pintxos. De gerechten worden hier weliswaar als Spaanse tapas in kleine porties geserveerd, maar zijn afkomstig van over de hele wereld. De kaart wordt aangepast per seizoen en er zijn genoeg vegetarische opties. Hoera! Wij kozen voor een Indiase curry met naan en de patatas bravas om te delen en ik nam er nog een champignonsoepje bij. De combinatie van die gerechten is wat vreemd, maar alles smaakte op zich zeer goed. Mogelijk nog beter dan het eten, was het interieur. Er is een mix van tafels, stoelen, zetels en decoratiestukken, maar het geheel is toch niet te druk voor het oog. En er zijn veel planten. Altijd een pluspunt bij mij. Dit restaurant was ongetwijfeld de gelukstreffer van de reis.

vegetarisch eten mechelen pintxos

La Boya (Gebroeders Verhaegenstraat 16)

‘s Avonds aten we Marokkaans in La Boya. De foto van de vegetarische tajine is bij mij thuis genomen. Geloof me, het eten is heerlijk, maar de porties zijn gigantisch. Ik kreeg mijn overschot mee in een aluminium bakje, waardoor ik twijfel of het wel de meest duurzame keuze was om mijn restjes mee te nemen. Wees dus beter voorbereid en neem zelf een potje mee.

vegetarisch eten Mechelen La Boya marokkaans

Noen (Leermarkt 24)

Op dag twee hebben we uitgebreid gebruncht in Noen. Een eitje, croissants, granola, yoghurt, brood met confituur en chocolade én de optie tussen kip curry of vegetarische curry. Enfin, bereid je na een tweedaagse in Mechelen voor op een indigestie.

vegetarisch eten mechelen brunch ontbijt noen

Duurzaam shoppen in Mechelen

Ik heb me laten vertellen dat de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwestraat de eerste Fairtrade winkelstraat in België was. De straat verdiende die titel doordat er meer dan tien handelszaken werken met producten van eerlijke handel. Ik kocht iets in Lily en UMA. In hoeverre die winkels volledig fairtrade zijn, is me niet duidelijk. Lily staat opgenomen in deze fair en veggie gids, maar over UMA vind ik niet meteen informatie. Wat ik er precies gekocht heb, deel ik later nog wel. Tot dan, lieve lezers!

 

No Comments

    Leave a Reply