Menu
Artikels

Fair Fashion Fest 2018 – Vijf jaar na Rana Plaza

Op 24 april 2013 stortte Rana Plaza in. De ramp kostte aan meer dan 1000 textielarbeiders het leven. De dag ervoor werden nochtans scheurtjes in het gebouw gesignaleerd. Maar de Primarks en Benettons van deze wereld laat je blijkbaar niet wachten. De beelden die toen de wereld rondgingen, leken eindelijk een golf van verandering teweeg te zullen brengen. Mensen kwamen op straat om te protesteren en het Bangladesh Veiligheidsakkoord werd in het leven geroepen.

5 jaar na Rana Plaza

De silver lining rond de jammerlijke gebeurtenis is echter flinterdun gebleken. De werkomstandigheden in het oosten zijn nog steeds niet optimaal en in het westen knijpen we nog te vaak een oogje toe. In een straatinterview vertelt een dame dat ze een T-shirt voor €2,5 op de kop heeft kunnen tikken. “Je snapt niet hoe ze het daarvoor kunnen maken”, voegt ze er nog aan toe. Uiteraard snapt ze het wel. Dat doen wij allemaal. Maar we schakelen ons bewustzijn nog te vaak uit tijdens het shoppen. Daarom kwam het Fair Fashion Fest vorig weekend – ook voor mij – als geroepen. Gezien mijn onduurzame aankopen in de winter, kon ook ik een reminder gebruiken.

fair fashion fest 2018 lieve blancquaert

https://www.lieveblancquaert.be/

Fair Fashion Fest 2018

Op het Fair Fashion Fest mocht ik wegwijswandelingen begeleiden. Vanuit een persoonlijke insteek mocht ik vertellen over eerlijke mode. Zo werd ik verplicht om mijn eigen shopgedrag nog eens onder de loep te nemen. Wat doe ik al juist en waar liggen mijn werkpunten? Mijn gesprekken met mentor Olga en de twee andere gidsen (Emilia van Miuxua en Selena) stelden me in staat om mijn ideeën rond fair fashion te finetunen. Met hun hulp kon ik een lijstje opstellen met tips voor beginners in de eerlijke mode.

fair fashion fest 2018 who made my clothes tips fair fashion beginners

Fair fashion tips voor beginnelingen

Ga naar de juiste winkels

Als nieuwkomer is het moeilijk om in te schatten welke merken nu precies de goede zijn. Gelukkig zijn er winkels die de selectie al voor jou maken en enkel eerlijke en/of duurzame merken aanbieden. Ik denk bijvoorbeeld aan Supergoods, Just Hazel en Visitrice in Gent.
Grote ketens spelen in op de trend om duurzamer te shoppen. Zo heeft H&M haar consciouslijn en C&A het #WearTheChange label. Vergeet wel niet dat je bij elke aankoop daar, een winkel steunt die overwegend onduurzaam is.

Informeer je

Een handige site voor de beginnende fair fashionista is rankabrand.nl. Hier worden merken doorgelicht op vlak van duurzaamheid. Via de zoekfunctie kan je gemakkelijk het rapport van een merk ophalen. Laat je niet vangen door winkels met een goede reputatie die toch slechts gedeeltelijk een duurzaam aanbod hebben. Check in Juttu bijvoorbeeld welk kledingstuk je uit de rekken hebt gehaald.

Lees etiketten

Vind je het GOTS-label op een etiket? Dan heb je een kledingstuk te pakken dat op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde wijze geproduceerd werd. Ook een vermelding van de Fair Wear Foundation is een pluspunt. Bij deze organisatie zijn merken aangesloten die als doel hebben om de werkomstandigheden van textielarbeiders te verbeteren.

Wees niet te streng

Wees vooral niet te streng voor jezelf, en voor elkaar. Elke duurzame aankoop is een stap in de goede richting. Voor mij is duurzamer leven een proces waarin ik mezelf nog vaak moet bijsturen. Shop met een groter bewustzijn een maak weloverwogen keuzes.

In de Gentse Inspiratiegids voor modebewuste alternatieven vind je heel wat informatie over duurzame winkels en merken:

Bronnen

 

 

No Comments

    Leave a Reply