Menu
Artikels

Waarom smoothies niet zo #gezond zijn

Ik hou van een zoet ontbijt. Mijn ideale dag start met homemade granola en wat sojayoghurt. Liefst drink ik daar dan nog een smoothie of versgeperst fruitsap bij. Bloedappelsien is mijn favo, maar dat seizoen loopt helaas stilletjesaan op zijn eind. Omdat ik al die sapjes zelf maak en geen suiker of honing toevoeg, maak ik mezelf graag wijs dat ik #gezond bezig ben. An apple a day keeps the doctor away, dus smoothies zijn ook wel oké. Zoiets. Toch weet ik dat dat iets te optimistisch is.

Suikers en vezels

Suiker in fruit is niet per se beter dan de suiker uit een potje. Je mag er even veel calorieën van gaan tellen en het is even slecht voor je tanden. Toch is er ook een wezenlijk verschil. In fruit wordt de suiker in vezels verpakt. Deze zorgen er als verkeersregelaars voor dat je de suiker trager gaat opnemen. De sugar high blijft uit, alsook het bijhorende dipje. Je gaat dus minder snel verlangen naar een nieuwe suikershot. Wanneer je een smoothie maakt of fruit perst, maak je de vezels echter stuk.

Vezels zorgen er overigens voor dat je een vol gevoel krijgt. Een glas vers appelsiensap drink je bijvoorbeeld met gemak op een paar tellen leeg, hoewel daar drie of vier appelsienen in zitten. Om diezelfde hoeveelheid fruit te eten, moet je al een grotere inspanning leveren. Je zet je tanden dus beter in een stuk fruit, dan dat je aan een sapje slurpt.

#gezonderdaneenkoffiekoek

De vezels scheur je bij het blenden en persen van fruit dus genadeloos aan stukken, maar hoe zit het met de vitamines? Een beetje verlies heb je blijkbaar altijd. Vitamines zijn echte zetelhangers: ze houden niet van licht en lucht. Een deel ervan gaat daarom verloren bij de bereiding van je smoothies. Toch bevat een smoothie nog steeds meer vitamines dan pakweg Frosties of een koffiekoek. Er zitten bovendien geen transvetten in, en als je hem zelf maakt ook geen chemische bewaarmiddelen of smaakmakers. Laten we op sociale media wel wat voorzichtiger omspringen met de hashtag #gezond. Ik stel voor dat we in de toekomst gaan voor het eerlijkere #gezonderdaneenkoffiekoek of #beterdanuiteenpakje.

Smoothies of niet?

Enfin, laat dit vooral je ochtenden niet verpesten. Maak af en toe een vers sapje en laat je vooral volledig gaan als je eens verlangt naar koffiekoeken. Wees je gewoon bewust van wat je in je mond stopt en welk effect dat heeft op je lichaam. De leuze “alles met mate” lijkt me een mooi compromis tussen gezond en zondig.

Bronnen

No Comments

    Leave a Reply