Menu
Artikels

Mei plasticvrij

Onlangs vroeg iemand me hoe mijn plasticvrije mei ging. Net nadat we samen een maaltijd besteld hadden. (Balls and glory, de veggie bal voor mij). Oeps. Plasticvrij leven is verdomd moeilijk als je een baaldag hebt. Afgezien van de occasionele uitschuiver, doe ik gelukkig ook succesvolle inspanningen voor een leven met minder plastic.

Herbruikbare katoenen zakken

In mijn fietstas zitten bijvoorbeeld standaard herbruikbare katoenen zakjes voor verpakkingsloze groentjes. Ook mijn katoenen broodzak van Copain heb ik steeds bij. Werkpunt voor mezelf: potjes in mijn tas steken die ik kan gebruiken voor de kaas van Het Hinkelspel.

mei plasticvrij alternatief plastiek zero waste

 

Verpakkingsloze winkels

Er zijn zo van die dingen die het makkelijker maken om plasticvrijer te leven. Wonen in Gent is daar één van. Hier vind je enkele winkels waar je noten, zaden, kruiden, pasta, oliën en andere voedingsproducten zonder verpakking kan kopen (here’s looking at you, Moor&Moor en Ohne). Dat mijn ouders een grote collectie lege confituurpotten hebben verzameld en enorm vrijgevig zijn, is nog zo’n ding. Mijn schappen met gelijke potten maken de georganiseerde opruimgoeroe in mij zeer blij. In Ohne kocht ik ook al handzeep en afwasmiddel. Ik vulde dan gewoon mijn lege flacons uit de supermarkt opnieuw. Dat ziet er minder mooi uit, maar lijkt me evenveel ecopunten waard. Eén ding moet iemand me wel uitleggen: in welke container neem je de toiletreiniger best mee? De flessen uit de supermarkt kan je niet opendraaien, dus die hergebruiken kan niet. Tips voor mooie flacons voor kuisproducten in het algemeen zijn welkom!

mei plasticvrij alternatief plastiek zero waste

Metalen rietjes

Wie ooit het filmpje over een plastic rietje in het neusje van een schildpad heeft gezien, snapt waarom. Bij mij thuis mag je je gin tonic met een metalen rietje binnenslurpen. Op Instagram gaf één van mijn volgers me de tip om er eentje in mijn handtas te steken. Vanaf nu dus een vaste item in mijn tas. Mijn zus had ergens gelezen dat glazen rietjes beter zijn, maar zelf ondervind ik niet dat de metalen rand te scherp zou zijn.

mei plasticvrij alternatief plastiek zero waste

Plastic flesje for life

Ik heb van kinds af nooit geleerd om cola of andere frisdranken te drinken. We hadden dat gewoonweg nooit in huis. Enkel als er bezoek kwam. Iets waarvoor ik mijn ouders dankbaar ben! Er stond wel steevast een fles fruitsap in de koelkast, maar ook dat drink ik nu niet meer. Water all day, every day. Gezond, en ook een gewoonte die me in staat stelt om minder plastic afval achter te laten. Ik vul mijn Dopper aan de kraan, dus drink helemaal plasticvrij. Op uitstap gaat dat soms wat moeilijker. Gisteren in Pairi Daiza nergens een drinkwaterkraan gevonden, dus toch nog flesjes moeten kopen daar. Met die hitte was één flesje niet voldoende. ‘t Is niet dat ik niet zou willen betalen voor mijn water, maar ik wil die plastic er gewoon niet bij.

mei plasticvrij alternatief plastiek zero waste

Minder of zero waste?

Plasticvrij leven vergt dus wat planning en organisatie. Je moet er ten eerste steeds aan denken om zelf verpakkingen mee te nemen. Ten tweede vergt het meer tijd. In plaats van één supermarkt aan te doen, ga ik meestal naar verschillende kleine winkels om zo veel mogelijk producten zonder verpakking te kopen. Geloof ik in zero waste? Ja, als ik zo vrij mag zijn om de term wat losser te interpreteren. Onder zero waste versta ik eerder de bewuste levensstijl dan het leven zonder enige vorm van afval.

No Comments

    Leave a Reply