Menu
Artikels

Debat “Hoe gezond is gezonde voeding” – Festival van de Gelijkheid

We worden tegenwoordig overspoeld door gezondheidsclaims. Geen wonder dat we met z’n allen door de bonen het bos niet meer zien. Oké, bonen zijn gezond, daarover zijn we het nog eens. Maar wat als ze helemaal uit Kenia worden overgevlogen? Het debat over gezondheid op het Festival van de Gelijkheid werd er al gauw ook eentje over duurzaamheid. Wat stak ik op bij Hendrik Cammu, Vera Dua, Bart van Aken en Annick Ruyts? Een verslag met mijn persoonlijke aanvullingen.

Vermijd kant-en-klaarmaaltijden.

Wie vond dat Willy Wonka destijds overdreef met zijn eetbare gombalkussens, schrikt zich nu vast een hoedje over de ingrediëntenlijst van onze bewerkte voeding. Aluminiumpoeder in mayonaise, houtpulp in geraspte Parmezaanse kaas … En laten we suiker niet vergeten. Maak dus tijd om zelf te koken. Als je écht niet weet waar te beginnen, probeer je volgens het panel best het kookboek van de Boerinnenbond. Mijn favoriete kookboek: Plenty van Ottolenghi. Verder vind ik vaak inspiratie bij Karola’s Kitchen.

Geloof niet in superfoods, lightproducten en eliminatiediëten.

Gebruik je gezond verstand: er zijn geen wonderproducten en niets moet volledig uit je dieet geschrapt worden. Wie kiest voor light, fopt zichzelf. De “uitgespaarde calorieën” geef je jezelf later toch nog als beloning.

Kies voor korte keten en seizoensproducten.

Dit vraagt om tijd en organisatie, maar het panel suggereerde dat je desgewenst beroep doen op een maaltijdbox. Geef de voorkeur aan een leverancier die biologische producten van eigen bodem verzendt. Liever een Smartmat dan een HelloFresh dus. Ik ga persoonlijk liever zelf inkopen doen. Gelukkig woon ik op fietsafstand van de Lousbergmarkt en Ohne. Soms ga ik ook naar de Beo-Markt.

Eet minder vlees, meer groenten en fruit.

Onze overmatige vleesconsumptie is slecht voor het milieu. Af en toe vlees eten mag, maar kies dan voor kwaliteit en niet voor bewerkt vlees. Zelf kook ik steeds vegetarisch en af en toe veganistisch. Op restaurant bestel ik heel soms vlees of vis. Tegen sushi kan ik bijvoorbeeld geen neen zeggen. Wanneer ik bij iemand thuis word uitgenodigd, eet ik wat de pot schaft. Al ben ik wel zeer geflatteerd als er een vegetarisch alternatief voorzien wordt.

No Comments

    Leave a Reply