Menu
Artikels

Earthships – Duurzaam wonen in Taos, New Mexico

50 jaar geleden begon Michael Reynolds met het bouwen van een ecologisch huis. Vandaag staan er varianten van zijn earthship over de hele wereld. Ook in Taos.

Afval als bouwmateriaal

Een bouwwerf van een earthship ziet er niet uit zoals je zou verwachten: overal liggen autobanden, blikjes en glazen flessen. Deze worden gebruikt in de constructie van de muren. Zo geven Mike en zijn team nieuw leven aan een afvalproduct. Bovendien hebben ze op die manier minder cement nodig, wat een economisch én ecologisch voordeel heeft. De kontjes van de flessen laten ze soms onbedekt, waardoor je een feeëriek lichteffect krijgt. Mooi, al merkt mijn zus terecht op dat je glazen flessen makkelijk kan hergebruiken, in plaats van ze in je muren te steken.

earthships taos new mexico ecologisch wonen duurzaam bouwen

earthships taos new mexico ecologisch wonen duurzaam bouwen

Kamers

De voordeur van een earthship brengt je in een lange gang, die als serre gebruikt wordt. Dit is mijn favoriete deel. Hoe fijn is het om thuis te komen in een plantenparadijs vol natuurlijk licht? De deuren die toegang geven tot alle kamers bevinden zich aan één kant van de gang. Het verbaasde me dat de kamers zo groot waren. Past dat wel in het duurzame concept? Bovendien had elke slaapkamer een aparte badkamer.

earthships taos new mexico ecologisch wonen duurzaam bouwen

earthships taos new mexico ecologisch wonen duurzaam bouwen

Energie en water

Via het dak wordt regenwater opgevangen. Van de lavabo’s vertrekt het “grijze water” via ondergrondse leidingen naar de planten in de gang. Daarna wordt het water nog eens hergebruikt voor de toiletten. Ook de energievoorziening is groen dankzij de zonnepanelen. Hoewel de gebouwen hier staan te blinken in de woestijn, is er geen airconditioning. Om een huis koel te houden, wordt de achterkant door een aarden berm geïsoleerd. De ramen bovenop de gang kunnen opengesteld worden. Waarom? Warme lucht stijgt en kan zo ontsnappen. Zo ontstaat een vacuüm in het huis. Nu wordt het pas echt nifty. Door de aarden berm lopen lange buizen. De lucht uit deze buizen wordt door het vacuüm in het huis gezogen. De temperatuur van de aarde voelt koel aan in de zomer en warm in de winter. “Het zijn eigenlijk gewoon simpele wetten van de fysica die toegepast worden,” zegt Kurt. En ik vraag me af op welk moment in onze geschiedenis we energie en water voor vanzelfsprekend zijn beginnen nemen.

No Comments

    Leave a Reply