Menu
Eco Travel

Duurzaam reizen in Stockholm

Oh, Stockholm, stad van alle dingen “ecologiska” en man buns. Ik mis je nu al. Op een schaal van 0 tot groen is Stockholm een samensmelting van Kermit, de Hulk en het Liegebeest. Zeer groen dus. Dan heb ik het niet alleen over de parkjes en bomen, ook de Stockholmse mentaliteit is ronduit groen. Ik bedoel maar: sorteercontainers voor verschillende soorten papier? We kunnen er nog veel van leren.

Reizen naar Stockholm

In 2019 ging ik eigenlijk geen vliegtuig nemen, maar ik brak al eerder met dat voornemen toen ik naar New York ging. Dat wil niet zeggen dat ik licht over de beslissing ging om ook te vliegen naar Zweden. Ik vergeleek deze opties:

 • Trein Gent-Dampoort – Stockholm: 26 uur onderweg (enkel), overstappen in Gent-Sint-Pieters, Brussel-Zuid, Keulen, Hamburg, Kopenhagen en Malmö. De prijs tot in Keulen is alvast €38,6. De rest van de reis moet geboekt worden via Deutsche Bahn en die gaf me geen prijzen. Dan moet je er de terugweg nog bij rekenen, natuurlijk.
 • FlixBus Brussel – Stockholm: 33 uur onderweg (enkel), 1 overstap in Berlijn, €300 heen- en-terug. Vertrekt niet in Gent, dus ook nog in Brussel raken met de trein.
 • Vliegtuig Brussel – Stockholm: vlucht van 2 uur en half (maar reken daar nog de tijd bij die je doorbrengt in de luchthaven), €204 heen-en-terug. Idem als hierboven: eerst nog in Brussel raken.

Als je grote opofferingen wil maken qua comfort, tijd en prijs: er zijn dus alternatieven. Zelf zag ik het niet zitten, des te meer omdat ik de reis met trein of bus alleen zou moeten afleggen. De rest van de vrolijke bende op de foto wilde vliegen.

België, breng je snel de internationale nachttreinen terug? Maar maak de tickets wel niet te duur, wil je? Intussen zal ik dan maar weer aan CO2-compensatie doen …

Sightseeing in Stockholm

Gelukkig zijn er in Stockholm zelf voldoende aantrekkelijke groene manieren om je te verplaatsen. Er is bijvoorbeeld steeds voldoende plaats voorzien voor fietsers en er rijden niet veel auto’s. Bovendien vind je overal langs de baan elektrische steps, die je kan huren met een app. Hoewel dit zeker niet de goedkoopste manier is om de stad te verkennen, is het wel fijn om ‘s avonds naar huis te kunnen zoeven wanneer je benen de avondwandeling van het restaurant naar je Airbnb net niet meer aankunnen.

Met een single journey ticket voor het openbaar vervoer (45 SEK of €4.21) kan je gedurende 75 minuten de trein, tram, bus en boot nemen. Tip: neem de boot met nummer 80 om te varen langs Gröna Lund, een pretpark dat de deuren opende in 1883. Het grootste deel van onze verplaatsingen hebben wij gewoon te voet gedaan, en dat werkt ook prima. Goed voor de stappenteller en het opsnuiven van de sfeer.


Vegetarisch eten in Stockholm

Ik denk dat kan gesteld worden dat je in zowat elk restaurant in Stockholm een vegetarische maaltijd kan vinden. Daarmee bedoel ik een volwaardig gerecht dat getuigt van meer fantasie dan de gemiddelde salade geitenkaas. Bovendien kan je overal kraantjeswater krijgen. Enkele culinaire hoogtepunten die ik in Stockholm beleefd heb:

 • Greasy spoon: toast met avocado als ontbijt. Zweden zijn dol op gepekelde ajuin, en ik kan niet zeggen dat ik daar kwaad om ben. Ontdekking van de reis?
 • Maiz (Mexicaanse keuken): tortilla met gebakken champignons getest en goedgekeurd.
 • Waipo: dumplings met pompoen, ideaal voor een kleine lunch wanneer je de dag ervoor te veel gegeten hebt.
 • Meatballs for the people: zelfs in de tent die gekend staat om de beste gehaktballen, kan je vegetarische balletjes krijgen.
 • Caliente: heerlijke tapas!

Hoewel ik deze plaatsen één voor één zou aanraden, raad ik jullie vooral aan om te kijken waar jullie wandeling jullie op het einde van de dag brengt en iets in de buurt te zoeken om te eten. Keuze genoeg

Duurzaam shoppen in Stockholm

Ook voor het duurzaam shoppen heb je in Stockholm geen gids nodig. Begeef je naar de hippe wijk SoFo (zuiden van Folkungagatan), wandel daar wat rond en de eco shops zullen je tegemoet komen. Toch zet ik hier graag enkele winkels in de spotlights:

 • Nudie Jeans: tweedehands jeans of non-toxic fairtrade jeans. Bonus: gratis reparaties (maar wel niet handig als je in België woont)!
 • Stockholms Stadsmission: Keten van tweedehandswinkels.
 • Dedicated: T-shirts en sweaters van biologisch en fairtrade katoen.

In die laatste winkel kocht ik een T-shirt waarvan twee van mijn vriendinnen onafhankelijk van elkaar zeiden: “Dat is iets voor u!” Ik deel hem in één van mijn volgende posts nog wel!

No Comments

  Leave a Reply