Menu
Recepten

Vegan stoverij – Recept oktober

Seizoensgroenten oktober: pompoen, wortelen, champignons, winterpostelein en knolselder
Vleesvervanger / proteïnen: erwtjes
Veganistisch recept

Vegan stoverij

Hoe maakte ik een duurzame variant van de traditionele stoverij?

1) Ik verving het vlees door pompoen, een groente die momenteel in seizoen is. Ik zweer het: de textuur van de pompoen in deze vegan stoverij geeft dezelfde voldoening als de textuur van mals stoofvlees. Om mij van mijn dosis proteïnen te voorzien, voegde ik diepvrieserwtjes (want niet in seizoen) toe.

2) Andere #seizoensgroenten die ik gebruikte: wortelen, champignons, winterpostelein en knolselder.

3) Ik kocht verpakkingsvrije, biologische groenten bij De Vroente.

4) De rozemarijn en de tijm komen uit mijn moestuinbak.

5) Sinds ik geleerd heb dat je butternutpompoenen niet hoeft te schillen, doe ik dat nooit meer. Noch in ovenschotels, noch in soep. Ook mijn wortelen schil ik niet. Het bespaart me niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat ik minder afval heb. Hoera! Ik spoel alles wel eerst goed af.

6) Ik gebruikte mosterd van Tierenteyn, een Gents product!

7) Ik heb geen stoofpot à la Le Creuset, dus ik maakte de stoverij in een gewone kookpot. Je hoeft met andere woorden geen extra spullen in huis te halen om dit gerecht te maken. Er mag natuurlijk wel geen plastic aan het deksel of aan de oortjes van je kom hangen, want dit gerecht moet de oven in!

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • olijfolie
 • 2 wortels
 • 1/2 butternut (maak soep van de rest!)
 • Kastanjechampignons (hoeveelheid van 1 bakje)
 • Leffe tripel
 • 1 dl groentebouillon (ik meng 1 dl water met een flinke schep bouillonpoeder)
 • Peperkoek
 • Diepvrieserwten
 • Rozemarijn / tijm / laurier
 • Mosterd
 • 1 dikke boterham of 2 fijne
 • Peper, zout

Recept vegan stoverij (4 personen)

Verwarm de oven voor op 180°C.

Stoof 1 fijngesneden ui en teentje look in wat olijfolie. Voeg 1 wortel (in stukjes gesneden) een halve pompoen (in grotere stukken gesneden) en 2 wortels en kastanjechampignons (in 4 gesneden) toe. Laat even meestoven.

Giet 1 flesje bruin bier en 1 dl groentebouillon in de pot. Snijd een peperkoek in stukjes en voeg toe. Voeg ook een handvol diepvrieserwten toe. Maak een kruidenbuiltje door een tak rozemarijn, 3 takjes tijm en enkele laurierblaadjes samen te binden. Ik liet het touwtje over de rand van mijn kom hangen, zo kon ik het achteraf makkelijk verwijderen. Smeer mosterd op een dikke boterham en voeg ook dit toe aan de kom, met de mosterd naar de onderkant. Kruid met peper en zout en breng aan de kook.

Zet de kom (met deksel) gedurende een uur in de oven. Maak terwijl een slaatje naar keuze (wat dacht je van: geraspte knolselder met vegan mayonaise en winterpostelein?). Serveer met aardappelen, puree of frietjes. Ik maakte puree met havermoutmelk en kruidde met peper, zout en nootmuskaat.

Wie houdt van zoet, kan op het einde nog wat bruine suiker door de stoverij roeren. Smakelijk!

Blijf op de hoogte van nieuwe recepten via mijn Instagram!

No Comments

  Leave a Reply