Menu
Recepten

Zelf havermelk maken – voor luie mensen

Sinds ik boodschappen doe met een budget, probeer ik meer en meer dingen zelf te maken. Zoals beloofd deel ik mijn recept voor havermoutmelk. Het is een luie versie, want ik zeef hem niet.  Aangezien ik de melk niet drink (ik gebruik hem enkel voor havermoutpap), vind ik het niet erg dat er nog vezels of vlokken in zitten. Voor gebruik schud ik de glazen pot waarin ik hem bewaar eens goed. Ik maak de melk overigens gewoon met mijn handmixer, omdat ik niet wil investeren in nieuwe keukenspullen. Als je de melk wel wil drinken, zal je een heel fijne zeef of neteldoek nodig hebben.

Op Instagram suggereerde één van mijn volgers om een stoffen groentezakje te gebruiken om te zeven.

Recept havermelk (voor luie mensen)

Mix volgende ingrediënten met een mixer:

  • 0.5 liter water
  • 60 gram havermout
  • 1 eetlepel agavesiroop of honing

En klaar! Wil je de melk romiger, dan kan je spelen met de verhoudingen en meer havermout toevoegen. Ik doe met zo’n portie vier dagen, dus ik kan alvast getuigen dat de melk zo lang goed blijft in de frigo.

Recept havermoutpap als ontbijt

Gratis en voor niets krijgen jullie er nog bij hoe ik mijn lievelingsontbijt maak.

  • Weeg 30 gram havermout af en doe er 130 gram zelfgemaakte havermoutmelk bij (schud voor gebruik indien ongezeefd).
  • Voeg er een vijftiental bevroren blauwe bessen aan toe. Ik koop de mijne in Delhaize, omdat je ze daar in kartonnen verpakking vindt.
  • Zet 2 minuten in de microgolf.
  • Roer er een lepeltje pindakaas doorheen. Die kan je ook heel makkelijk zelf maken: haal de handmixer nog eens boven en mix gezouten pindanoten tot een crème (blijven mixen). En huppa, je hebt pindakaas zonder palmolie! Ik bewaar zelfgemaakte pindakaas in de koelkast. Online lees ik dat hij dan 4 weken goed blijft. Als ik lui ben en geen zin heb om nieuwe pindakaas te maken, voeg ik gewoon wat pindanootjes toe.
  • Snijd een banaan in twee. De ene kant pel je en snijd je in sneetjes. Doe ze op de havermout en werk af met lijnzaad. De ongepelde helft van de banaan leg je in de frigo, voor je ontbijt morgen.

Ben ik de enige die gek is van de combinatie pindakaas, blauwe bessen en banaan? Of die gewoon gek is van pindakaas? Hoe eten jullie jullie havermout het liefst? Join the conversation @ Instagram.

No Comments

    Leave a Reply