Eve

Welkom op mijn blog! Hier schrijf ik over mijn zoektocht naar een eco lifestyle. Dat gaat met toppen en dalen, uitdagingen en successen.

#seizoensgroenten

Vegetarisch recept pastaschelpen boerenkoolpesto seizoensgroente januari

Mijn eerste aanraking met duurzaamheid kwam er toen ik enkele jaren geleden samen met mijn toenmalige vriend de vegetarische keuken begon te verkennen. De aanleiding was de actie Dagen zonder Vlees. In de periode die daarop volgde werd ik flexitariër, uit sociale overwegingen. Ik kookte voor mezelf wel steeds vegetarisch en bestelde op restaurant ook meestal  een gerecht zonder vlees of vis. Moeilijker vond ik het om mijn vrienden en familie te vragen om voor mij apart te koken. Na verloop van tijd begonnen ze mij spontaan te vragen of ze bij een etentje een vegetarisch alternatief moesten voorzien. Een aanbod waar ik graag op inging. In augustus 2018 at ik voor het laatst vlees en vis. Ik voelde dat mijn omgeving er klaar voor was en schakelde over naar een leven als fulltime vegetariër. Ik probeer zo veel mogelijk met seizoensgroenten te koken en doe mijn boodschappen bij bio en verpakkingsloze winkels. Af en toe experimenteer ik met de veganistische keuken.

#1permaand

slow fashion fair fashion shoppen mechelen consuminderen #1permaand

Na de successen in de keuken, begon ik te zoeken naar hoe ik op andere vlakken mijn ecologische voetafdruk kon verminderen. Zo besloot ik om mijn kleerkast onder handen te nemen. Geen gemakkelijke taak voor een shopaholic. Ik begon te letten op labels en kocht vaker fairtrade kledij, maar eerlijk is eerlijk: ik kocht nog steeds veel te veel. Pas na het lezen van “The Story of Stuff” besefte ik dat de sleutel niet alleen lag in anders consumeren, maar ook in consuminderen. Ik omarmde het minimalisme en liet meer dan de helft van mijn kleren gaan.  Sinds juli 2017 koop ik maar één item per maand. Daaronder reken ik kledingstukken, juwelen, schoenen, tassen en accessoires. Wat ik niet meetel, is ondergoed, kousen, slaapkledij en sportkledij.

#ecoonabudget

Bij andere eco bloggers las ik dat een duurzame levensstijl goedkoper is, terwijl ik net ondervond dat ik meer geld begon uit te geven. Ik kocht bijvoorbeeld wel minder kleren, maar fairtrade kledij is duurder dan wat ik daarvoor bij de grote ketens haalde. Ook boodschappen doen in bio en verpakkingsloze winkels is minder interessant voor de portemonnee en wanneer ik naar Brussel trek, is dat goedkoper met de auto dan met de trein. Er zijn zaken waaraan ik niets kan veranderen, maar ik geloof dat ik zelf wel nog kan knippen in mijn maandelijkse uitgaven, zonder mijn idealen te verloochenen. Door hier en daar andere keuzes te maken, kan ik mezelf wat meer financiële ademruimte geven. In 2019 kies ik voor een nieuwe uitdaging en probeer ik met een budget van €500 per maand duurzaam te leven (vaste kosten niet inbegrepen). Het wordt dus een jaar van meer DIY en meer tweedehands. Eco on a budget, here I come!

#ecostruggles

Dit alles gezegd zijnde, ik ben zeker geen heilig boontje. Ik reis nog steeds met een vliegtuig en heb een auto. Plastic verpakkingen vinden op één of andere manier nog steeds de weg naar mijn huis en niet alles wat ik koop is fairtrade. Maar ik probeer ook niet te streng te zijn voor mezelf. Af en toe de mist ingaan is oké. Zolang ik maar blijf reflecteren en kleine stappen nemen.

Wie doet mee?

Op mijn Instagram probeer ik een community uit te bouwen van mensen die net als mij op zoek zijn. We geven elkaar tips en steken elkaar een hart onder de riem wanneer dat nodig is. Ik ben ontzettend dankbaar voor al mijn lieve volgers die mij op mijn weg inspireren en motiveren.

Krijg ik hier geld voor?

Word ik betaald om bepaalde producten, merken of winkels te promoten? Als dat het geval zou zijn, zou ik dat zeker vermelden. Dankzij mijn blog ben ik in contact gekomen met de dames van CÎME, en inmiddels geef ik workshops voor hen. Het filmpje dat je op mijn blog kan vinden, dateert van voor deze samenwerking.

Vragen? Mail me!