Menu
Artikels

Eco on a budget: eerste check-in

Bio en fairtrade winkelen is duur en treinen naar Brussel kost me meer dan wanneer ik diezelfde verplaatsing met de auto doe. Om uit te zoeken of duurzaam leven een privilege is voor zij die het wat breder hebben, besloot ik mezelf in 2019 een maandelijks budget op te leggen (vaste kosten niet inbegrepen). Via mijn Instagram stories lieten mijn volgers me weten dat ze €500 niet veel vonden, dus ging ik daarmee aan de slag. Tijd voor een eerste check-in.

Uitgaven in januari

Ik hield in januari nauwgezet bij wat ik allemaal uitgaf. Dit is het resultaat:

 • Boodschappen: €125,58
 • Uit eten / drinken: €71,72
 • Kleren: €0
 • Huis: €8
 • Transport: €97,95
 • Cadeaus: €45
 • Hobby: €34,44
 • Overig: €4

Het is me dus gelukt om €113,31 over te houden. Dit bedrag ga ik opsparen voor onverwachte kosten of reizen later dit jaar. Of voor de verbouwing van mijn badkamer. De echte uitdagingen liggen dus nog voor me. Januari was bovendien atypisch in die zin dat ik geen kleren gekocht heb, terwijl ik normaal gezien wel één item per maand koop. Dat wil niet zeggen dat ik niets materieels in huis haalde. Ik kocht namelijk wat decoratie: 3 witte plantpotten (de planten had ik al), 1 kaars, 1 bokaal en 1 fles. Zes items uit de Kringwinkel voor maar 8 euro. Ik vraag me af hoeveel geld ik al niet uitgegeven heb aan nieuwe spullen, die ik evengoed tweedehands had kunnen kopen.

Eco on a budget

Eco boodschappen on a budget

Een kwart van mijn budget van januari gaf ik uit aan boodschappen, hoewel ik mijn best heb gedaan om de kosten zo veel mogelijk te drukken. Dat is niet evident als je alles bio, verpakkingsloos en lokaal wil kopen. Ik kocht alles bij de Lousbergmarkt en bij Ohne. Slechts één keer ging ik naar de Colruyt. Enkele cheats die ik toepaste:

 • Ik drink sowieso geen frisdrank of fruitsap, dus qua drank kwam ik toe met enkel water uit de kraan. Ook op restaurant bestelde ik bij mijn eten trouwens kraantjeswater. Dat is me tot nu toe nog maar één keer geweigerd. Here’s looking at you, Patyntje!
 • Alles wat ik kocht, waren ingrediënten voor mijn maaltijden. Ik kocht dus geen zoetigheden, chips of andere snacks. Wel fruit.
 • Ik ben vegetariër en koop dus geen vlees of vis.
 • Een aantal keer kocht ik de afgeprijsde groentjes die de dag zelf nog opgebruikt moesten worden. Ik woon niet ver van Ohne en de Vroente, dus ik ga meerdere keren per week naar de winkel.
 • Ik kocht maar één keer kaas en smeerde voor de rest zelfgemaakte hummus op mijn boterhammen. Nu ik meer op prijzen begin te letten, ben ik ervan verschoten hoe duur de kaas van bij het Hinkelspel is.
 • Kikkererwten voor de hummus kocht ik bij Colruyt (de bio variant, in een glazen bokaal). Als je ze daar per drie koopt, betaal je maar €0.91 per bokaal. De kikkererwten die ik bij De Vroente kocht, waren dubbel zo duur.
 • Ik ben begonnen met ook zelf mijn havermoutmelk te maken. Ik drink dat nooit, maar gebruik het om havermoutpap mee te maken.
 • Een extra tip voor wie graag bij Ohne gaat winkelen: met een lidkaart van het Gents Milieufront krijg je 5% korting. Het lidgeld kost je maar €5 per jaar. Als je een Joyn kaart hebt, kan je daarenboven sparen voor gratis havermout in een pot naar keuze (dat brengt me terug bij de vorige cheat). Een Joyn kaart is gratis en kan je in verschillende lokale winkels gebruiken.

Back to basics

Hoe was dat nu, een maand lang spaarzaam zijn? Ik heb ondervonden dat het gepaard ging met leven op een eenvoudigere en tragere manier. Back to the basics. Daarmee heb ik op een mooie manier verwoord dat ik minder gevarieerd at en meer tijd spendeerde aan mijn eten. Ik at bijvoorbeeld
steeds havermout als ontbijt en overwegend hummus bij de boterham. Winkelen duurde langer omdat ik meer prijzen vergeleek en langer nadacht of ik iets wel echt nodig had. Door zelf meer dingen te maken (bijvoorbeeld hummus en havermoutmelk) bracht ik ook meer tijd door in de keuken. Het deed me wel plezier om te ontdekken dat gezondheid en budgettering hand in hand kunnen gaan. Ik kocht namelijk een maand lang niets van zoete zondes (enkel op restaurant) en maakte geen enkele heimelijke trip naar de nachtwinkel. Dat, lieve volgers, is voor mij een grote overwinning. Al betekende dat vast dat ik extra hard snoepte bij traktaties op het werk. Oeps!

No Comments

  Leave a Reply