Menu
Artikels

Veja fair trade schoenen

Een primeur: ik kocht in 2018 voor het eerst fair trade schoenen! Ik bestelde in september een paar VEJA’s bij Supergoods ter vervanging van twee paar oude sneakers. Met oud bedoel ik ook echt oud: mijn Nikes lieten water door aan scheuren aan de zool en bij mijn All Stars zat ik volledig door de ondersteuning. In december kwamen mijn nieuwe schoenen eindelijk toe! Zo heb ik mijn spullen weer wat geminimaliseerd (van 2 paar naar 1) én heb ik een duurzame aankoop gedaan.

Duurzaam rubber

De schoenen van het Franse label VEJA worden grotendeels gemaakt uit milieuvriendelijke materialen zoals biokatoen en natuurlijk rubber. Braziliaanse tappers tappen deze rubber in hun woongebied in het Amazonewoud. De weg die ze daarbij afleggen, wordt zorgvuldig bijgehouden, zodat elke boom genoeg tijd krijgt om te herstellen. Bijkomend voordeel: doordat de wilde rubberbomen een economische waarde krijgen, worden ze niet omgehakt. Zo wordt een deel van het Amazonewoud beschermd.

Transparantie

Op hun site zijn de makers van VEJA enorm transparant over de uitdagingen waar ze nog voor staan. Zo zijn de veters niet gemaakt uit biokatoen en zijn de pigmenten die gebruikt worden om stoffen te verven niet van natuurlijke oorsprong. Ik kan alleen maar toejuichen dat ze dit zo openlijk publiceren en in hun tekortkomingen mogelijkheden tot groei zien.

Eerlijke handel

Ook op vlak van eerlijke handel is VEJA goed bezig. Alle materialen voor de sneakers worden rechtstreeks bij de producent aangekocht, zodat een eerlijke prijs bij de kleine man terechtkomt. Ook de arbeiders in de fabrieken in het zuiden van Brazilië worden goed beloond en werken in goede omstandigheden. Een gedragscode waakt erover dat de morele waarden van het bedrijf worden gerealiseerd.

Is duurzaam duurder?

Kost dit mooie plaatje dan meer? Voor VEJA sneakers betaal je eigenlijk niet meer dan voor een paar schoenen van bekende merken als Nike of adidas. Voor dit witte paar betaalde ik bijvoorbeeld €110. Het wordt wel spannend afwachten of ik zo’n uitgaven nog zal kunnen doen met mijn Eco on a budget project in 2019.

No Comments

    Leave a Reply