Koopjes van de herfst 2018

slow fashion fair fashion shoppen mechelen consuminderen #1permaand

Elke maand koop ik maar één kledingstuk, paar schoenen of accessoire. Op mijn aankoop van september is het helaas nog even wachten. Ik bestelde bij Supergoods een paar VEJAS, mijn eerste duurzame schoenen! Aangezien ze pas in december zullen toekomen, kan ik enkel mijn koopjes van oktober en november delen. Maar die zijn zeker ook de moeite waard!

Tijdens mijn citytrip in Mechelen kocht ik 2 kledingstukken. Het eerste stuk dat ik met jullie wil delen, is de groene broek die ik kocht in UMA (Onze-Lieve-Vrouwestraat 82). In deze winkel vind je Belgische en Scandinavische merken. De broek komt van het Deense label Samsoe & Samsoe. Zij hebben een code of conduct dat ze zelf toepassen en opleggen aan de bedrijven waarmee ze samenwerken. Hun charter staat online en kan door iedereen bekeken worden (hoera voor transparantie). Het beschrijft onder andere dat de rechten van de mens moeten beschermd worden, dat werkers minstens een minimumloon moeten krijgen en in goede en veilige omstandigheden moeten kunnen werken. Wat wel opvalt, is dat het document hier en daar gespijsd is met woorden als “encourage” en “strive”, wat de boodschap wat afzwakt. Maar goed, ze zijn duidelijk wel bezig met hun sociale verantwoordelijkheid bij Samsoe & Samsoe.

Ook op ecologisch vlak dagen ze zichzelf uit. Waar mogelijk werken ze met ecologisch katoen, gerecycleerde wol en natuurlijke vezels. Helaas koos ik er wel een broek uit met polyester. Maar kijk naar die mooie kleur! Ik had alleen maar jeansbroeken, dus iets om mee af te wisselen was meer dan welkom. Broeken was ik sowieso niet zo vaak, en ik zal extra voorzichtig zijn met deze. Er bestaan waszakken die microplastics zouden opvangen, maar er discussie over of het wel effectief werkt. Als zo’n waszak gewoon een manier is om mijn schuldgevoel weg te kopen, dan pas ik liever.

slow fashion fair fashion shoppen mechelen consuminderen #1permaand

slow fashion fair fashion shoppen mechelen consuminderen #1permaand

Vreemd genoeg was ook mijn tweede aankoop eentje uit polyester. Deze jurk (met zakken!) van Selected Femme kocht ik bij Lily (Onze-Lieve-Vrouwestraat 120). Ineke, volgens mij heb jij hem het eerst gespot in het soldenrekje. Bedankt voor uw arendsogen!
Op de app Good On You scoort Selected Femme goed op het vlak van arbeid. Het merk (of het overkoepelende bedrijf Bestseller) is aangesloten bij het Ethical Trading Initiative. Leden van dit initiatief ondertekenen een code, die onder andere goede werkomstandigheden eist en kinderarbeid afwijst. Om deze ethische doelen te bereiken, krijgen ze training en praktische hulp. In hoeverre alle leden alle doelen al hebben bereikt (of hoe lang ze daarvoor krijgen), is niet duidelijk.
Op vlak van milieu scoort Selected Femme dan weer onvoldoende. Blijkbaar staat het minderen van de uitstoot van broeikasgassen niet op hun to-dolijst, waardoor ze afgestraft worden door Good On You. Op de site van Selected Femme vind je wel een filmpje over biologisch katoen en gerecycleerde stoffen. Ook op het etiket van mijn kleedje vind ik het recycleerlabel terug. Maar gerecycleerd of niet, in mijn wasmachine blijft polyester een microplasticbommetje.

slow fashion fair fashion shoppen mechelen consuminderen #1permaand

Geen 100% duurzame aankopen dus, maar ik gaf in ieder geval geld aan een merk dat bezig is met het opzetten van eerlijke handel. Bovendien deed ik aankopen bij lokale winkels, in plaats van bij de grote ketens. Als ik het citaat mag geloven: it made actual people do a little happy dance.

Als eerste ontdekken hoe mijn VEJAS eruit zien? Blijf op de hoogte via mijn Instagram.

Leave a Comment

Required fields are marked *.