Recept oktober – Vegan stoverij

veganistisch recept vegan stoverij pompoen seizoensgroenten oktober

Al een tijdje speelde ik met het idee om veganistische stoverij te maken. Ik wilde dat met pompoen doen, omdat ik dacht de zachte textuur daarvan zou doen denken aan mals stoofvlees. En ook omdat Tom mij twee pompoenen uit zijn tuin schonk. Nog nooit maakte ik zelf stoverij (ook vroeger niet de versie mét vlees), dus dit was best wel spannend. Ik heb geen mooie stoofpot van Le Creuset of dergelijke (cadeautip voor volgend jaar?), waardoor ik mijn stoverij in een gewone kookpot maakte. Je hoeft dus niet te investeren, maar er mag natuurlijk geen plastic aan de oortjes van je kom of deksel hangen als je ze in de oven wilt zetten!

De seizoensgroenten in deze stoverij: pompoen, wortel, champignons, witloof en winterpostelein.

Vegan stoverij (2 personen)

? Verwarm de oven voor op 180°C.

? Stoof 1 fijngesneden ui en teentje look in wat olijfolie. Voeg 1 wortel (in stukjes gesneden) een half pompoentje (in grotere stukken gesneden) en 1 bakje kastanjechampignons (in 4 gesneden) toe. Laat even meestoven.

? Giet 1 flesje bruin bier en 1 dl groentebouillon in de pot. Snijd een peperkoek in stukjes en voeg toe. Maak een kruidenbuiltje door een tak rozemarijn, 3 takjes tijm en enkele laurierblaadjes samen te binden. Ik liet het touwtje over de rand van mijn kom hangen, zo kon ik het achteraf makkelijk verwijderen. Smeer mosterd op een dikke boterham en voeg ook dit toe aan de kom, met de mosterd naar de onderkant. Kruid met peper en zout en breng aan de kook.

? Zet de kom (met deksel) gedurende een uur in de oven. Maak terwijl een slaatje naar keuze (wat dacht je van: witloof, vegan mayonaise, appel en winterpostelein?). Serveer met aardappelen, puree of frietjes. Wie houdt van zoet, kan op het einde nog wat bruine suiker door de stoverij roeren.

veganistisch recept vegan stoverij pompoen seizoensgroenten oktober

 

 

Leave a Comment

Required fields are marked *.