Menu
Recepten

Vegetarische macaroni – Recept september

Seizoensgroenten van september: bloemkool en prei
Vleesvervanger / Proteïnen: kaas
Vegetarisch recept

Vegetarische macaroni

Onlangs had ik een discussie met Ineke over naamgeving. Mag je bijvoorbeeld een spaghetti carbonara nog steeds zo noemen, als je de spekbrokjes weglaat en wat andere ingrediënten toevoegt? Heb je dan niet gewoon een andere spaghetti gemaakt? Persoonlijk hou ik er wel van om vegetarische alternatieven voor gekende gerechten te verzinnen. Die krijgen van mij dan de naam van het gerecht dat als inspiratiebron diende. Shakespeare legde Julia al de gevleugelde woorden “What’s in a name?” in de mond. Als het om het even is voor de bard, is het ook voor mij allemaal goed. Enfin, ik maakte dus een vegetarische variant van macaroni met kaas en ham. De smeuïge bechamelsaus behield ik, en ik voegde wat groenten toe. Ik wilde graag een krokant element, dus gaf Ine me het idee om wat nootjes en zaadjes toe te voegen.

Benieuwd naar de seizoensgroenten van oktober?  Blijf op de hoogte via mijn Instagram!

Vegetarische macaroni (3 personen)

Ingrediënten

 • Ui
 • knoflook
 • Bloemkool
 • Prei
 • Oesterzwammen (tiental)
 • Waterkers
 • Citroen (voor citroensap)
 • Walnoten
 • Pompoenpitten
 • Zonnebloempitten
 • Boter: zeker 50 g + genoeg voor in de pan
 • 55 g bloem
 • 500 ml melk
 • geraspte Emmentaler
 • Macaroni
 • Nootmuskaat
 • Peper en zout

Recept

Snijd een bloemkool in roosjes en stoom ze tot ze gaar zijn (zo’n 10 minuten). Houd het water bij om straks de macaroni in te koken.

Bak wat walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten in een pan zonder vetmiddel. Gooi ze geregeld om, zodat ze niet aanbakken. Stop wanneer de pompoenpitten gepoft zijn. Giet de noten in een potje, kruid met peper en zout en zet aan kant. Gebruik dezelfde pan om een tiental oesterzwammen (in stukjes) bruin te bakken in een klontje boter. Kruid met peper en zout.

Snijd een ui en teentje knoflook fijn. Neem een grote kom en bak de ui in boter tot hij glazig is. Voeg dan de knoflook toe. Daarna voeg je ook een prei (in ringen gesneden) toe. Wanneer de prei gaar is, voeg je ook de gestoomde bloemkool toe en houd je alles warm op een laag vuur. Roer af en toe eens.

Kook de macaroni zoals omschreven op de verpakking. Wanneer de macaroni klaar is, voeg je hem toe aan de grote kom met prei. De kom die nu is vrijgekomen, kan je gebruiken om de bechamelsaus te maken.

Smelt 50 g boter. Roer er 55 g bloem door, tot je een droge massa hebt. Laat nog even doorbakken, zodat je saus geen bloemige smaak heeft. Voeg 500 ml melk beetje bij beetje toe, terwijl je blijft roeren met een klopper. Laat inkoken tot een dikke saus en voeg dan nog een handvol geraspte Emmentaler toe. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg nog een kneep citroensap toe. Meng onder de macaroni.

Werk elk bordje af met de oesterzwammen, de nootjes en wat waterkers.

No Comments

  Leave a Reply