Menu
Artikels

Kerbholz – Meet the brand

In mei 2017 gaf mijn Fitbit de geest. De oorzaak was geen telchip, maar eenvoudigweg mijn eigen lompigheid. Vergeten uitdoen in een bubbelbad. In het begin was ik enorm bezig met mijn stappenteller en checkte ik dagelijks mijn slaappatroon en hartslag op de bijhorende app. Na een tijdje was het nieuwe van die snufjes er wel af. Het stoorde me eigenlijk ook dat ik het zoveelste apparaat in huis had gehaald dat aan de oplader moest. Gsm, tablet, Fitbit, externe batterij. Als biggetjes lagen ze daar op een rij, gulzig slorpend bij mama stopcontact. Mijn nieuw horloge moest dus een ecologischer exemplaar worden.

Zoektocht naar een duurzaam horloge

Mijn online zoektocht bracht me al snel bij houten horloges. Een leuk idee, maar ik vind het houten bandje vaak te lomp of oubollig. Ik wilde iets minimalistisch en stijlvol. Uiteindelijk kwam ik bij het Duitse Kerbholz terecht. Zij maken houten zonnebrillen en uurwerken. De Hilde Walnuss was precies wat ik zocht: strak, mooi, modern, niet te opzichtig. Het is een model met een houten randje rond de klok, maar wel met een stoffen bandje.

Kerbholz duurzaam horloge uit hout

 

Hilde Walnuss van Kerbholz

Het bandje van de Hilde Walnuss kan je makkelijk zelf vervangen. Er zijn twee formaten, maar het grootste model wordt standaard meegeleverd. Ik zit dus nu met een extra bandje dat ik niet gebruik. Het bandje is overigens gemaakt van kalfsleer. Lichtpuntje: het is wel op natuurlijke wijze (dus zonder chemicaliën) getaand. Op de site van Kerbholz lees ik dat bij de uurwerken enkel het ahornhout van duurzame bosbouw afkomstig is. In een mailtje verzekert Viktor van het Kerbholzteam me dat de Hilde duurzaam hout bevat.

Volledig duurzaam is het allemaal nog niet, maar Kerbholz doet dus wel al inspanningen voor het milieu. Bovendien engageren ze zich ook op sociaal vlak: 10% van de opbrengst gaat naar goede doelen. De uurwerken en brillen worden in China gemaakt, in werkplaatsen met sociaal label SA8000. Dat wil zeggen: in goede arbeidsomstandigheden en tegen een degelijk loon.

En dan nu maar opletten met die bubbelbaden?

Bronnen

  • https://kerbholz.com/ 
  • Viktor van het Kerbholzteam
  • De uurwerken en horloges van Kerbholz heb ik al gespot bij Supergoods.

 

 

No Comments

    Leave a Reply