Menu
Artikels

Seepje: wassen op een natuurlijke manier

Op social media verkondigde ik dat ik mijn was doe met de natuurlijke schillen van Seepje. Jullie hadden daar heel wat vragen en opmerkingen rond. Bij deze:

Hoe werkt het?

De schillen of wasnoten bevatten saponine, dat is een natuurlijke vorm van zeep. Je doet vier hele of acht halve schillen in een zakje en dat gooi je in de wastrommel. Wanneer de schillen in contact komen met water, komt de zeep vrij. Je kan dezelfde wasnoten drie keer hergebruiken. Ik steek een briefje in mijn doos waarop ik turf hoe vaak ik de schillen al gebruikt heb.

Ruikt je was dan wel lekker?

Mijn kleren ruiken na het wassen naar niets, maar dat stoort me eigenlijk niet. Je kan de schillen eventueel kopen met een biologische etherische olie. Zo heb ik de lavendelolie al geprobeerd, maar ik vind dat niet echt een meerwaarde.

Wat met delicate was?

Ik heb al mijn kleren al gewassen met de schillen (ook wol en zijde) en ik heb daar nog geen problemen mee ondervonden.

Is het wel echt duurzamer?

Er zijn verschillende redenen waarom dit wasproduct ecologisch gezien interessant is. De oogst en verwerking van de schillen zijn ecologisch gecertificeerd. Ook jouw afvalwater wordt properder doordat je wast met een natuurlijke zeep. Na gebruik kan je de schillen eenvoudigweg bij je groenafval doen. Nadeel: de schillen worden wel uit de Himalaya overgevlogen. Ik weet niet waar de ingrediënten van andere wasproducten vandaan komen (producenten zijn daar helemaal niet transparant in). Als je alles mee in rekening neemt, denk ik wel dat de schillen een duurzame optie zijn. Wie een extra duurzame aankoop wil doen: je kan ook verpakkingsloos wasnoten kopen, bijvoorbeeld in Ohne in Gent. Voor een waszakje moet je dan wel zelf zorgen.

Naar het schijnt kan je hetzelfde effect bereiken met klimop, maar voor mij is dat nog een stap te ver. Ik heb zelf geen klimopplant en kan me niet inbeelden dat ik blaadjes zou gaan plukken om mijn was te doen. Bij klimop moet je trouwens eerst testen of je niet allergisch bent. Dat maakt de barrière voor mij nog groter.

Is het duur?

Ik vond op dialoog.be dat je voor Percil of Dash zo’n 37 cent per wasbeurt betaalt. Voor een pakje met de schillen van Seepje betaal je in een winkel als Supergoods of Juttu €7,95. Dat komt neer op zo’n 26 cent per wasbeurt. Als je er een olie bij koopt, kost een pakje wel €10.

Seepje is niet fair!

Iemand reageerde op mijn oproep dat de inheemse bevolking in de Himalaya de schillen zelf niet meer kan gebruiken. Door de plotse populariteit hier is de prijs namelijk de hoogte in geschoten. Dat is niet fair, en dat is inderdaad iets dat je mee in rekening kan nemen bij de keuze van je wasproduct. Het is wel zo dat de boeren uit de Himalaya een eerlijk loon krijgen van Seepje.

Seepje natuurlijke wasnoten wasproduct

No Comments

    Leave a Reply