Menu
Artikels

Is melk nu goed voor je gezondheid of niet?

Het probleem met “gezond eten” is dat de definitie ervan niet in steen gekerfd is. Wat in de voedingswereld lang als heilzaam werd verheerlijkt, kan plots een diepere val nemen dan Bran Stark in de begindagen van Game of Thrones. Een gelijkaardige klap kregen de zuivelproducten in de Netflixdocumentaire “What the Health”. Dat melk zorgt voor sterke botten, zou een mythe zijn. Maar toont de documentaire een te eenzijdig beeld? Hoe zit het nu, is zuivel echt des duivels?

Is calcium goed voor de botten en krijg je kanker van melk?

Team vegan haalt vaak aan dat in landen waar meer melk gedronken wordt, ook meer botbreuken voorkomen. Melkliefhebbers brengen daar tegen in dat er geen bewijzen zijn voor een oorzakelijk verband tussen de twee. Het verschil kan ook te wijten zijn aan genetica, levensverwachting of beweging. Wie vaker torens beklimt, zal al sneller eens een duik maken, zeg maar. In “What the Health” wordt zuivelconsumptie ook nog aan kanker en diabetes gelinkt. Toch lees ik online dat het verband tussen deze ziektes en melkproducten lang niet eenduidig is.

Wat zegt de wetenschap?

De voedingswetenschap laat ons helaas wat in de steek. Het is namelijk enorm moeilijk om het effect van één voedingsproduct op onze gezondheid na te gaan. Voor een ideale studie zou je testpersonen levenslang moeten opsluiten om zo volledige controle te hebben over alles wat ze eten en doen. Een bijkomend probleem is dat wetenschappelijke artikels niet altijd even betrouwbaar zijn, omdat ze in opdracht van de vlees- of zuivelindustrie gepubliceerd kunnen worden. Conclusie? Laat ons stellen dat zuivelconsumptie niet kan geassocieerd worden met meer of minder botbreuken. Of meer of minder kans op kanker.

En dan nu het slechte nieuws

Wat zit er zo nog in melk behalve calcium? Dioxine, chemicaliën, antibiotica, hormonen, steroïden, verzadigde vetten. Oh ja, en pus. Plots lijkt het witte goedje minder aantrekkelijk. En laten we ook eens verder kijken dan onze eigen gezondheid. Als je de levenskwaliteit van de koe of de ecologische impact van de zuivelindustrie mee in rekening neemt, neemt de discussie over melk weer een heel andere wending.

Wat nu?

Ik doe sinds kort rijstdrink met amandelen en hazelnoot bij mijn havermout, en dat bevalt me even goed. Die van Rice Dream is verrijkt met vitamine B12 en is zonder toegevoegde suikers, hoera! Puur zou ik hem niet aanraden (geen enkele van die vervangproducten eigenlijk). Ik was al lang gestopt met het sporadisch drinken van een glaasje melk, dus geen probleem voor mij. In plaats van yoghurt koop ik nu het plantaardige alternatief voor kwark van Alpro. Dit zou ik opnieuw niet puur eten, maar ik mengde mijn yoghurt sowieso ook al met fruit en noten en zaden. Heikel punt voor mij blijft kaas. Zelfs nadat ik ontdekte dat niet alle kazen vegetarisch zijn, kon ik me het eten van kaas niet laten. Ik experimenteer nu wel vaker met veganistische gerechten en probeer steeds een veganistische spread voor op de boterham in huis te hebben.
To be continued.

Bronnen

Ook minder melk? Volg mijn Instagram voor inspiratie.

No Comments

    Leave a Reply