Menu
Recepten

Recepten juli en augustus 2017

Welke lekkernijen biedt de maand juli ons? Courgette, paprika, venkel, warmoes …  In augustus vonden ook seizoensgroenten als tomaatjes, rode ui en maiskolven de weg naar mijn bord. Hoera voor maiskolven! Ik probeerde twee veganistische recepten uit. Voor één van de recepten gebruikte ik vegan Cheddar (Vegan Deli in Bio-Planet). Als smeltkaas vind ik hem oké, maar op de boterham raad ik hem niet aan. Hij heeft namelijk een rare textuur. De vegan zure room maakte ik zelf, en dat was verrassend eenvoudig. Wel niet verwachten dat die vegan alternatieven hetzelfde smaken als de originele melkproducten.

Benieuwd welke recepten de herfst brengt? Volg me op Instagram!

Veganistische pizza

30 augustus 2017

Verwarm oven op 200°C.
? Deeg
250g bloem, mespuntje suiker, 4g zout, 4g gist mengen. Beetje bij beetje 160ml lauw water toevoegen, terwijl kneden met deeghaak. Nog 10 minuten kneden op lage snelheid. 40 min laten rijzen in bebloemde kom onder handdoek. 2 min met hand kneden. Verdeel in 2 en vries 1 helft in om volgende keer snel pizza te kunnen maken. Rol andere helft uit en doe in ronde bakvorm. Plooi rand naar binnen.
? Topping. Strijk inhoud van 1 blikje tomatenpuree over deeg. Versier met kwart courgette, halve Coeur de boeuf tomaat, halve paprika, 4 kastanjechampignons, stukjes vegan cheddar, rode ui. Kruid met peper, zout, Provençaalse kruiden. Zet pizza 20 min in oven en werk af met verse basilicum.

vegan veganistische pizza recept seizoensgroenten augustus

Vegan chili sin carne ni leche, 2 personen

21 augustus 2017

? Voorbereiding
Week 1cup cashewnoten in water (minimum twee uur).
Verwarm oven op 220°C.
? Chili sin carne
Stoof rode ui, teentje look en chilipeper. Voeg 3 kleine paprika’s toe en laat stoven. Voeg 1 blikje tomatenpuree, 1 blik tomatenstukjes en 1 blik rode bonen toe. Kruid met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Voeg tiental gehalveerde kerstomaatjes toe. Laat pruttelen op laag vuur terwijl je de rest afwerkt.
? Tortillachips
Verwarm een kop water. Meng 130g maismeel met 1tl zout. Voeg warm water beetje bij beetje toe en kneed telkens. Stop wanneer je deeg goede consistentie heeft. Rol uit (zo plat mogelijk, anders breek je straks je tanden!) en snijd driehoekjes. Leg op bakplaat met bakpapier, besprenkel met olijfolie en chili/lime kruiden. Bak 15 minuten in oven. (Voor de kok met minder tijd: open een zak tortillachips)
? Maiskolf
Kook maiskolf (15 min.) en grill daarna alle kanten in grillpan. Versier met schel vegan cheddar, rode ui, lente-ui, koriander. Kruid met gerookt paprikapoeder en chilivlokken (niet te veel!). Serveer met limoen.
? Vegan zure room
Mix 1 cup geweekte cashew met 1/2 cup water, 1/4 cup citroensap, 1el edelgistvlokken, 1el witte wijnazijn en 1tl zout.

vegan veganistisch recept chili sin carne seizoensgroenten augustus

Couscoussalade met falafel (2 personen)

9 augustus 2018

Falafel: Verwarm oven op 200°C. Mix 1 blik kikkererwten, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, handvol platte peterselie, 1 tl komijn, 1/2 tl korianderpoeder, 1/4 tl zout, 1 tl bakpoeder, 1 el kikkererwtenmeel (ik heb gewoon droge kikkererwten tot poeder gemixt) en sap van kleine halve citroen tot smeuïg deeg. Maak 12 bolletjes en rol ze over wat sesamzaad. Zet 15 min in oven.
Couscous: maak 200g couscous. Grill 1 courgette, 1 rode en 1 oranje paprika. Meng met de couscous, stukjes fetakaas en kerstomaatjes. Werk af met pistachenootjes.
Saus: meng 3 el Griekse yoghurt, 1 el mayonaise, handvol fijngehakte munt en handvol fijngesneden bieslook. Voeg kneep van citroen toe. Kruid met peper en zout.
Bak de falafel voor serveren kort in olijfolie voor extra crispy korst.

recept couscous couscoussalade falafel seizoensgroenten augustus

Warmoesquiche

30 juli 2017

Bak het bladerdeeg blind in oven op 180° (10 min). Stoof sjalot en look in olijfolie. Voeg stengels van warmoes toe en laat 5 min stoven. Hou stengels apart. Stoof de warmoesblaadjes. Klop 4 eieren los en voeg 250ml room, 10 halfgedroode tomaatjes, fijngehakte blaadjes van 2 rozemarijntakjes, 3/4 van fetablokje, de warmoesblaadjes, snuifje oregano en peper en zout toe. Giet over afgekoelde bladerdeeg. Schik de reepjes over de vulling. Bak in oven op 180° (ong 40 min, afhankelijk van oven). Afwerken met nootjes (walnoot / cashew).

Vegetarisch Recept Warmoesquiche seizoensgroenten juli

Venkelrisotto

25 juli 2017

Haal 100g erwtjes uit diepvries. Verwarm 1 liter bouillon. Stoof 1 sjalot en 1 venkel in boter. Bak 150g risotto rijst in boter (1 minuut). Blus met 50 ml witte wijn. Voeg soeplepel warme bouillon toe en roer regelmatig (laag vuur). Wanneer vocht weg is, voeg je nieuwe soeplepel toe. Herhaal tot bouillon op is. Grill terwijl (gele) courgette. Voeg de venkel en erwtjes toe aan risotto en werk af met handvol geraspte Parmezaanse kaas en handvol munt. Kruid met peper. Serveer met groene sla, gegrilde courgette en tomaatjes.

Vegetarisch recept Venkelrisotto seizoensgroenten juli

 

No Comments

    Leave a Reply