Menu
Eco column

Stolperstein in Gent – Struikelen over herinneringen

Een nieuw stukje geschiedenis in Gent: in de Kortrijksepoortstraat blinkt sinds dit weekend tussen de andere straatstenen een Stolperstein. De eerste van zijn soort werd in 1996 door kunstenaar Gunter Demnig in Berlijn gelegd. Nadien volgden andere steden, en nu dus ook Gent. Op de messing plaatjes staan namen gegraveerd van slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Het Duitse “stolpern” betekent “struikelen”. De steen wil voorbijgangers figuurlijk laten struikelen: hen even weghalen uit hun dagdagelijkse bekommernissen en laten stilstaan bij het verleden. De Stolperstein beschuldigt niet, maar wil mensen herdenken. Hier, in de Kortrijksepoortstraat 244, woonde vroeger een man genaamd Ovchie Lempert. Hij wandelde honderden keren over deze stenen, verzonken in gedachten. Zoals u en ik dat ook doen. Soms was hij gehaast. Misschien liet hij er wel eens vloekend zijn sleutels vallen? Andere keren nam hij de omgeving wat aandachtiger in zich op. Dan merkte hij de eerste ijzel op of staarde naar de reflectie van een straatlamp op de gladde stenen. In 1943 werd hij gedeporteerd naar Auschwitz.

Wie mensen hervat tot cijfers, loopt het gevaar te vergeten dat zij ook individuen zijn. Met zijn inreisverbod ontzegde Trump aan 721 mensen de toegang tot de Verenigde Staten. Ook zij wandelen wel eens over straatstenen, verzonken in gedachten.

 

No Comments

    Leave a Reply